Višje plače, dražji vrtci

Po dogovoru o dvigu plač v javnem sektorju med vlado in sindikati se že vrstijo predlogi uprav vrtcev za dvig cen vrtcev, o prvih in neizogibnih podražitvah so ponekod občinski sveti že odločili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dosedanji sklepi o zvišanju cen predvidevajo od pet- do desetodstotne podražitve vrtcev.
Andrej Petelinšek

V teh dneh se vrstijo odločitve o podražitvi vrtcev kot tudi napovedi, da bodo občinski sveti več občin predloge za podražitev vrtcev pretresali v kratkem. V začetku tedna so denimo o višji ceni odločili mestni svetniki na Ptuju, med mestnimi sveti je sledil še občinski svet v Velenju, poleg tega so vrtec že podražili še v nekaterih občinah, na primer v Šmarju pri Jelšah in Radljah ob Dravi. Na mizi v več občinah pa bo že kmalu še več predlogov za zvišanje cen, ki bo očitno bolj ali manj neizogibno, le časovnice odločanja so različne. Vsi dvigi cen imajo isti razlog - zvišanje plač zaposlenih v javnem sektorju, opredeljeno v decembrskem dogovoru med vlado in sindikati. Deloma so uprave vrtcev predloge za podražitev poleg z višjimi stroški dela pojasnjevale še s spremenjenimi normativi, a glavno izhodišče zvišanja cen je oprto na višje plače v javnem sektorju. Dosedanji sklepi o zvišanju cen predvidevajo nekje od pet- do desetodstotne podražitve vrtcev, odvisno tudi od starostnega obdobja otrok oziroma od denarja, ki ga glede na strukturo zaposlenih zdaj v vrtcih potrebujejo za dvig plač. Navajamo nekatere primere, ki so aktualni v teh dneh ali bodo kmalu. V Velenju bodo na primer starši morali plačevati od 3 do 32 evrov več, občina pa bo morala iz proračuna primakniti dodatnega pol milijona evrov, pri čemer za delovanje vrtcev že zdaj nameni pet milijonov evrov.

Maribor še računa, Ptuj že podražil

V mariborski občini načrtujejo preračun cen programov vrtcev po izplačilu januarskih plač. Februarja, ko bodo znane plače zaposlenih v javnih mariborskih vrtcih in bodo jasni tudi materialni stroški, bodo strokovne službe izračunale ceno javne vrtčevske oskrbe. "Če bo ugotovljeno, da so se stroški, ki predstavljajo elemente za oblikovanje cene programov vrtcev, bistveno spremenili, bomo predlagali prilagoditev cene programov," so odgovorili na mariborski občini, kjer bo torej od izračuna stroškov odvisno, ali bodo strokovne službe predlagale povišanje. Morebitni predlog spremembe cene naj bi predvidoma oblikovali za majsko sejo občinskega sveta, kot je to v mariborski občini že v navadi. Cena programa za prvo starostno obdobje je zdaj 469,11 evra, za drugo 338,84 evra, v kombiniranem oddelku pa 371,95 evra. Povprečno plačilo starša je 94 evrov. Nazadnje so mestni svetniki potrdili podražitev lani, ko so se vrtci podražili od evra do devet evrov.

V Celju bodo odločali v aprilu, Slovenj Gradec in Ravne že februarja

V Celju bodo gradivo za obravnavo te tematike v mestnem svetu predložili aprila, pojasnjujejo na občini, že v februarju pa se bodo s temo soočili v Slovenj Gradcu in na Ravnah. Starši v Slovenj Gradcu bodo po predlogu plačali od 4,8 do 6,7 odstotka več, odvisno od starostnega obdobja. Spremembe cen mora potrditi občinski svet, veljati naj bi začele s prvim marcem. Je pa dvig cen že potrdila mislinjska občina, ki je soustanoviteljica vrtca. Polna cena za prvo starostno obdobje je zdaj 429 evrov in bo po novem višja za največ (6,97 odstotka). Od 1. marca, ko naj bi spremembe začele veljati, bo znašala 459 evrov. Za kombinirani oddelek naj bi se zvišala za 18 evrov na 378 evrov. Za oddelke od 3 do 4 leta bo polna cena po novem višja za 4,91 odstotka in bo znašala 378 evrov. Prav tako za oddelke od 3 do 6 let bo polna cena po novem višja za 15 evrov, znašala bo 339,73 evra. Polna cena za razvojni oddelek ostaja enaka, 872,25 evra.

Tudi v Murski Soboti dvig cene neizogibna poteza

V Vrtcu Murska Sobota so predlog za višjo ekonomsko ceno vrtca na mestno občino podali zaradi več dejavnikov. Kot pojasnjuje ravnatelj Borut Anželj, je dvig ekonomske cene za osem odstotkov neizogiben, saj zajema napredovanje 65 delavcev za en ali dva plačna razreda, poleg tega so se vsa delovna mesta s 1. januarjem uvrstila za plačni razred višje, kar je štiri odstotke. Svet bo o predlogu odločal na februarski seji, tako da bo sprememba uveljavljena takoj. V Rogaševcih bodo danes obravnavali predlog, da bi se cena s 373 evrov povišala na 404 evre, novo ekonomsko ceno za vrtec Hodoš pa so že potrdili. V radenski občini na primer je dvig ekonomske cene predviden z aprilom.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta