Vlada sprejela izhodni covidni zakon: "Ne želimo, da se vzpostavljajo izredne razmere"

STA, A.L.
13.10.2022 14:10

Vlada je sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, je povedal minister Danijel Bešič Loredan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po njegovih besedah so z "izhodnim covidnim zakonom" postavili pravne podlage, da covid-19 "do spomladi postane endemično obolenje". Vlada ga v DZ pošilja po nujnem postopku.

"Ne želimo, da se vzpostavljajo izredne razmere. Želimo se pogovarjati o covidu-19, kot se pogovarjamo o gripi," je na novinarski konferenci po današnji seji vlade poudaril minister za zdravje Bešič Loredan.

Kot je pojasnil, predlog zakona združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od PKP 1 do PKP 10, sprejete v obdobju prejšnje vlade. "Izločili smo vse, kar v tem trenutku ni več potrebno, in izluščili bistvo," je povedal.

Tako so na primer jasno opredelili covidne dodatke, namenjene samo tistim, ki so v neposrednem stiku z okuženimi, ter so po novem v nominalnem znesku in za vse enaki.

Z namenom krajšanja čakalnih dob v zdravstvu pa s predlogom zakona vpeljujejo tudi možnost nagrajevanja v javnih zdravstvenih zavodih, ki je po besedah ministra povsem primerljivo s tistimi pri zasebnikih. "S tem želimo zadržati kadre in narediti konec rak rani slovenskega zdravstva," je še dodal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta