Vlada ugaša večino dejavnosti, Janša včeraj podrobno o ukrepih v novem "odločilnem tednu". Kaj vse morate vedeti o drugem lockdownu pri nas

A.L.
22.10.2020 17:10

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Omejeno bodo delovali trgovski centri, zaprti bodo gostinski obrati (delovala bosta dostava in prevzem hrane), hoteli z nekaj izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Novakovič/sta

Na popoldanski novinarski konferenci je predsednik vlade Janez Janša spregovoril o aktualnem stanju, povezanim z novim koronavirusom. "Naša ocena je, da zmoremo in to predvsem zato, ker virus vsi obravnavamo takega, kot je. Številke rastejo in bodo še nekaj časa, zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, med katere sodijo omejitev gibanja ponoči, pa nošenje maske na zunanjih površinah, dovolj za omejitev širjenja."

Janša pravi, da nas čaka teden boja za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V soboto v veljavo stopajo novi ukrepi, to so:

- Zaprtje gostinskih obratov, dovoljena bosta osebni prevzem hrane (od 6. do 21. ure) in dostava (tudi v nočnem času). Na takšen način so lokali delovali tudi v zadnjih dneh, širi se možnost dostave po 21. uri.

- Zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.

- Omejeno bo delovanje trgovskih centrov, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Odprte ostajajo lekarne in drogerije.

- Naslednji teden bodo zaprti vrtci, razen izjem, kjer bodo občine organizirale varstvo za otroke, katerih starši delajo in drugega varstva nimajo. Janša je vzgojitelje pozval, naj nosijo masko.

- Zaprti bodo dijaški in študentski domovi, izjeme so tam, kjer dijaki in študenti nimajo drugih možnosti bivanja

- Javni potniški promet bo prešel na načrt B, to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet. Podobno promet deluje v počitniškem času. 

- Predvidoma za en teden bodo zaprti tudi frizerski in kozmetični saloni.

- Za cvetličarne Janša svetuje dostavo s čim manj stika, torej vnaprejšnje naročilo, prevzem, ali dostavo na dom.

- Kjer je mogoče, naj delo poteka od doma. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Predsednik vlade ob tem opozarja, da bodo odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, sprejeti za teden dni, nato sledi presoja, kako naprej. "Možnost omejitve gibanja na občine, kot spomladi, obstaja, odločitev o tem bo znana v prihodnjih dneh," je izpostavil premier. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva, sporoča premier.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Ponovil je, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da nihče ne bo ostal brez nujne zdravniške pomoči. O možnostih pomoči, če bi jo potrebovali, se Slovenija pogovarja tudi z drugimi članicami EU.Ob tem je poudaril, da so države ponudile pomoč v medicinski opremi in ne kadrih, saj slednjih primanjkuje tudi njim. Če bi Sloveniji denimo zmanjkalo naprav za predihavanje, lahko v tem  valu tako računa na večjo pomoč kot spomladi.

"Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle," je izpostavil Janša.

Ob koncu premier dodaja, da bodo kriteriji, ki veljajo za zapiranje, veljali tudi za odpiranje.

Večina vzorcev obdelana v šestih urah

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je spregovoril o razmerah v laboratoriju. Pravi, da so priča nenavadni situaciji, v kateri niso bili še nikoli. Skupaj z Nacionalnim laboratorijem vlagajo vse moči v to, da mine čim manj časa med odvzemom brisa in rezultatom. "Vztrajati moramo na tem, da si vsak pacient zasluži diagnostiko, ki je kakovostna in primerna za njegovo stanje."

Robert Balen

Petrovec poudarja, da če smo spomladi poročali o 1000 do maksimalno 1300 testov, danes govorimo o 6000 testih dnevno. "Še vedno pa poslušamo, da ljudje čakajo. Zagotavljamo, da je 98 odstotkov vzorcev obdelanih v roku 24 ur. Večina vzorcev je obdelana celo v šestih urah, a ponoči ne moremo zagotoviti enake produkcije," sporoča. Dodaja, da obdelujejo izvide iz vse Slovenije. O fizičnih in psihičnih pritiskih zadnjih mesecev pa: "Naš delavnik se je podaljšal. Od pol šeste ali pol sedme ure zjutraj pa do ponoči. Ne poznamo prave meje, odločamo se intuitivno. A vsi se zavedamo tega, da človek po 12 urah ne more več kvalitetno delati."

Včeraj 1663 okužb

Spomnimo, da so pri nas v sredo opravili 6215 testiranj in potrdili 1663 primerov novih okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih kar 27 odstotkov vseh testov.

Popoldne je postalo jasno, da je "rdeča" postala še zadnja, Obalno-kraška regija. V sredo je presegla mejo 140 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. S tem so izpolnjeni pogoji za njeno uvrstitev med rdeče regije, za katere veljajo strožji ukrepi pri zbiranju in gibanju. Uradno objavo v uradnem listu je pričakovati še danes, s čimer bi ukrepi začeli veljati že v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta