Vlada več kot podvojila pomoč gospodarstvu zaradi cen energentov, očetom 60 dni starševskega dopusta

D.Ži, STA
22.09.2022 14:58

Vlada je dvignila tudi odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov, in sicer s 30 na 50 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vlada bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana več kot podvojila pomoč gospodarstvu. "To v praksi pomeni, da nova številka pomoči ni več 40 milijonov evrov, ampak 86 milijonov evrov," je dejal. Dokapitalizirali so tudi podjetniški sklad, da bo lahko zagotavljal likvidna posojila.

Vlada je dvignila tudi odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov, in sicer s 30 na 50 odstotkov. "Prav tako se je odločila, da v shemo pomoči vključi sektor kmetijstva in ribištva ter tiste zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost," je v izjavi za javnost po seji vlade sporočil državni sekretar.

Na drugi strani je vlada iz zbirke prejemnikov izključila celotni finančni sektor.

Slovenski podjetniški sklad je vlada dokapitalizirala s šestimi milijoni evrov, "z namenom, da da ta sklad slovenskemu gospodarstvu likvidnostna posojila, v kolikor jih podjetja potrebujejo", je utemeljil odločitev.

Židan se je na novinarski konferenci opravičil Ekonomsko-socialnemu svetu, ker jim predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina pošiljajo naknadno. Kot je pojasnil, jim namreč takšna časovnica omogoča, da bodo lahko izplačila gospodarstvu pravočasna.

Ekonomsko-socialni svet bo sicer predlog vladne novele obravnaval na petkovi seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta