Vlada vendarle prisluhnila pozivom, z novim letom bo RTV-prispevek višji

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
20.08.2024 08:56

Kot določa zakon, lahko vlada višino prispevka spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na ministrstvu za kulturo so za Delo potrdili, da so odlok o desetodstotnem zvišanju RTV-prispevka pripravili, in napovedali, da ga bo do konca meseca sprejela vlada. RTV-prispevek, ki je od leta 2012 nespremenjen, bo tako namesto zdajšnjih 12,75 evra od začetka prihodnjega leta po Delovih preračunih znašal 14,025 evra na mesec na gospodinjstvo.

Jernej Štromajer z gospodarskega ministrstva oziroma sekretar v kabinetu ministra Matjaža Hana je medtem na družbenem omrežju X zapisal: "Revalorizirana vrednost zneska 12,75 EUR z dne 01. 01. 2012 na dan 20. 08. 2024 znaša 16,89 EUR." 

Spomnimo, da je svet javnega zavoda na vlado konec junija naslovil apel za uskladitev RTV-prispevka. "Delna uskladitev prispevka z rastjo stroškov ni 'metanje denarja z lopato' ali izraz želje, da se ohrani status quo. Daleč od tega. Ta gesta bo za vse sodelavce RTVS in njeno vodstvo – tudi tisto, ki šele prihaja – ustvarila osnovne pogoje načrtovanja bližnje in daljne prihodnosti. Izbiramo med razvojem in spiralo nazadovanja. In tega se mora zavedati tudi vlada kot ustanovitelj. Situacija je jasna in vsako odlašanje je brezplodno. Zato vlado pozivamo, da odločitev sprejme v najkrajšem možnem času. In v poletje odide z zavedanjem, da je storila prav," so tedaj zapisali. 

"Stopnja inflacije v obdobju januar 2012–december 2023 znaša 29,7 odstotka. Če bi se višina RTV-prispevka od leta 2012 usklajevala z rastjo inflacije, bi decembra 2023 za TV-sprejemnik za fizične osebe znašala 16,54 evra, kar bi zavodu na letni ravni prineslo okoli 29 milijonov evrov več prihodkov," pa lahko preberemo v letnem poročilu RTV Slovenija za lansko leto. Prilivi od RTV-prispevka sicer znašajo 71 odstotkov vseh prihodkov (od oglaševanja 10,7 odstotka), ki jih ustvari naša največja medijska hiša, povprečno mesečno število zavezancev pa je bilo lani 640.535.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta