Vlada za več kot desetmilijardni proračun

Jelka Zupanič
19.09.2019 19:35

Vlada je bila soglasno za "razvojna in socialna proračuna, skladna z domačim fiskalnim pravilom", je trdil minister Bertoncelj, premier Šarec se bo "glede na dano situacijo" še odločil, ali bo šel po zaupnico, še letos pa obeta davčne spremembe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za finance Andrej Bertoncelj in predsednik vlade Marjan Šarec sta predstavila številke. 
Nebojsa Tejič/STA

"Zaključili smo tokrat rekordno dolgo sejo vlade in soglasno sprejeli predlog proračuna. To se mi zdi za nadaljnje delo vlade najpomembnejše," je novinarje presenetil z udeležbo na izjavi za medije predsednik vlade Marjan Šarec, saj naj bi dal izjavo le finančni minister Andrej Bertoncelj. Šarec je bil prepričan, da bo razprava v parlamentu na koncu prinesla tudi sprejetje proračuna. Ali bo šel s proračunoma v državni zbor tudi po zaupnico, pa: "O zaupnici se seveda še nisem odločil." Menil je, da imajo še nekaj časa, "ko bo zadeva v državnem zboru, se bomo odločali glede na dano situacijo".

Porabo znižali za sto milijonov evrov

V proračunu za prihodnje leto je vlada ponudila parlamentu v presojo za 10,35 milijarde evrov odhodkov. Sto milijonov evrov manj, kot naj bi v 2020. potrošili sprva, ko Umar še ni znižal napovedi gospodarske rasti, zaradi česar so vsa ministrstva porabo znižala za en odstotek. In vendar naj bi bila za 1,9 odstotka višja kot letos. Z davki in drugimi prihodki bi zbrali 10,82 milijarde evrov ali 4,5 odstotka več kot letos, proračun bi imel 467,9 milijona evrov ali 0,9 odstotka bruto domačega proizvoda plusa. V tabeli objavljamo, koliko bi lahko porabila posamezna ministrstva.
"To je najpomembnejši dokument, ki ga vlada pošilja v državni zbor. V obeh proračunih smo poskušali slediti cilju, da sta tudi socialna, čeprav nam nekateri očitajo, da ni tako, in hkrati razvojna. Povedati pa moram, da je vse odvisno od tega, kakšna bo v prihodnje gospodarska rast. Zdaj še vedno kaže, da bo dvakrat tolikšna, kot je povprečje evroobmočja. Vendar si ne gre zatiskati oči, da prihaja tudi do določenega ohlajanja. Ne moremo še govoriti o krizi. Nikakor ne. Vendar pa je treba biti na to pozoren in vlada bo morala, če se bodo številke še spreminjale, primerno ukrepati," je napovedal predsednik vlade Šarec.
Minister Bertoncelj pa dodal, da so se v proračunih posvetili razvoju, sociali in plačam in da sta "oba sestavljena tako, da sta po našem mnenju skladna z domačim fiskalnim pravilom". Soglasno so sprejeli tudi zakon o izvrševanju omenjenih dveh proračunov, ki določata povprečnino za občine in letni upokojenski dodatek, spet v petih razredih, in zanj bi namenili 145 milijonov evrov. "Vesel sem, da imamo vsaj v vladi ta dva proračuna pod streho in da sta to dobra proračuna. Veste, idealnega proračuna ni, mislim pa, da smo sestavili optimalnega v danih razmerah," je ocenil Bertoncelj.

Davčna reforma na vlado čez dva tedna

Kako razgretih glav so ministri Šarčeve vlade skoraj polovico današnjega delovnega dne odločali in kako se je odrezala koalicija, seveda nismo izvedeli, ker so po Šarcu koalicije vedno pestre. Tudi pri upokojenskem regresu ni bilo drugače. "Imeli smo nekaj pogovora o tem, vendar ne kakšnih hujših zapletov, ker smo vsi pokazali dokajšnjo mero odgovornosti in se zavedamo, da delujemo kot vlada." Tudi zakaj ni bilo na vladi davčnih predlogov, prvi in drugi mož vlade sama nista pojasnila sama. Še s kulturnim evrom, ki naj bi ga danes dobili, naj bi se bil javnosti pohvalil minister za kulturo, ki si je zanj po Bertonclju tako boril.
Ko so ju novinarji pocukali za rokav, je Šarec povedal, da pogovori z Levico potekajo, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa za seboj potegne najmanj 150 milijonov evrov, ki jih ta hip nimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta