Vlasta Nussdorfer bo spet kandidirala za mesto varuha človekovih pravic

STA, Va
10.10.2024 18:06

Nekdanja ombudsmanka je potrdila, da je dala soglasje k predlogu kandidature s podporo desetih uglednih pravnic in pravnikov, med njimi so Alenka Šelih, Rado Bohinc in Janez Čebulj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktualni ombudsman Peter Svetina in varuhinja človekovih pravic pred njim Vlasta Nussdorfer s prejšnjim predsednikom republike Borutom Pahorjem.   
Daniel Novaković/STA

Kot varuhinja in kasneje svetovalka nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja za področje človekovih pravic je pridobila veliko izkušenj, tako da bi lahko uspešno opravljala delo varuhinje tudi v zdajšnjih razmerah, je povedala.

Po njenih besedah ima vsak mandat varuha svoje izzive. Tako kot v času njenega mandata, ki ga je končala februarja 2019, je tudi danes veliko izzivov v zdravstvu, čakalne dobe so dolge, je poudarila. Še vedno se kot resni vprašanji pojavljata nasilje in sovražni govor, dodatno negotovost pa sta povzročili vojni v Ukrajini in Gazi, je opozorila.

V ZRS Koper so v predlogu zapisali, da je s svojim dozdajšnjim delovanjem in zgledom dokazala, da bi njena vnovična izvolitev na mesto varuhinje v družbo vnesla novo upanje in zaupanje. Kot dolgoletna državna tožilka je bila zelo aktivna, vedno pa je napredovala le s predanim in poštenim delom, so izpostavili. Hkrati so opozorili na njeno delo kot nevladnice, saj je med drugim ustanovila Beli obroč Slovenije in pomagala več tisoč žrtvam nasilja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic objavila 29. avgusta, rok pa se bo iztekel v ponedeljek. Aktualnemu varuhu Petru Svetini mandat poteče 23. februarja 2025. Kandidira pa tudi za novi mandat. Prav tako sta kandidaturo vložila direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad in vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Andraž Zidar. Da se bo prijavila, je napovedala še Simona Zavratnik s Fakultete za družbene vede, o kandidaturi razmišlja tudi nekdanji dolgoletni direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta