Vodstvo Adrie Airways s piloti doseglo dogovor, napovedane stavke ne bo, kaj bo pa z licenco?

STA, M.R.
06.09.2019 16:15

Vodstvo Adrie Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije dosegla sporazum, da napovedane tridnevne stavke v nedeljo ne bo. Sprejet je bil namreč osnutek nove kolektivne pogodbe, ki pa ga morajo potrditi še člani sindikata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Piloti in vodstvo letalskega prevoznika Adria Airways so danes nadaljevali pogajanja o novi kolektivni pogodbi, potem ko je 1. septembra stara potekla.
Če dogovora ne bi dosegli, so piloti za nedeljo napovedali začetek prve od treh tridnevnih stavk. "Družba Adria Airways bo redne in čarterske polete opravila po predvidenem voznem redu," so pozno popoldne sporočili iz Adrie Airways. 
Marko Kastelic iz sindikata je po pogovorih dejal, da je bil sprejet osnutek nove kolektivne pogodbe. O osnutku bo zdaj glasovalo članstvo. "In ko bo to izglasovano, kar pričakujemo, bomo odpovedali napoved tudi za ostali dve stavki," je dodal. Glavne zahteve pilotov - in tudi kabinskega osebja, ki se z vodstvom pogaja ločeno - se nanašajo na pogoje dela.
Piloti so prejšnji teden napovedali, da bodo v primeru, da ne bo prišlo do dogovora, stavkali, in sicer od 8. do 10. septembra, od 18. do 20. septembra in od 30. septembra do 2. oktobra. 

Finančne težave prisotne že nekaj časa

Letalski prevoznik, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, se že nekaj časa sooča s finančnimi težavami, prav tako še vedno niso znani njihovi lanski poslovni rezultati.
Družba jih še ni predložila Agenciji za civilno letalstvo, ki bo po prejemu letnega poročila podala oceno finančne sposobnosti letalskega prevoznika. Ta pa je pogoj za ohranitev licence.
V skladu z evropsko uredbo o letalstvu morajo letalski prevozniki revidirano bilanco lokalni agenciji za civilno letalstvo oddati v šestih mesecih po koncu poslovnega leta oziroma najkasneje v skladu z državno zakonodajo, ki velja za gospodarske družbe - v Sloveniji torej do 31. avgusta, poroča časnik Finance.
Direktor družbe Holger Kowarsch je aprila pojasnil, da bo izguba letos dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. Na izgubo so po njegovih besedah vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi letov, višje cene goriva, težave s kadri ter počasen prevzem in uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Bratuškova predlagala revizijo prodaje

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes dejala, da ji je žal, da se je prevoznik znašel v takšnem položaju. Zakaj je bila družba, ki je novega lastnika dobila v času vlade Mira Cerarja, prodana finančnemu skladu in ne strateškemu partnerju, je po njenih besedah vprašanje za koga drugega.

Ministrica je sicer po lastnih navedbah vladi predlagala, da bi kot skupščina Slovenskega državnega holdinga zahtevala revizijo prodaje Adrie Airways skladu 4K Invest, a zaenkrat na vladi glede tega ni bila uspešna.

V medresorski obravnavi je po njenih besedah predlog novele zakona o letalstvu, ki bi državi omogočil, da za zagotavljanje povezave na določenih linijah nudi subvencije. "Ampak šlo bi za štiri do pet linij, ne za vse, na katerih leti Adria," je dodala ministrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta