Vodstvo celjske bolnišnice: Napačna identifikacija ni vplivala na smrt pacienta. Svet ni sprejel odstopa vodstva

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.09.2022 16:22

Vodstvo celjske bolnišnice je predstavilo rezultate notranjega strokovnega nadzora ob zamenjavi identitete bolnikov. Pravijo, da je prišlo do zamenjave identitete pacientov ob sprejemu na urgenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seja sveta zavoda celjske bolnišnice, ki ni sprejela odstopa vodstva bolnišnice.
Gordana Possnig

V slovenski javnosti še vedno odmeva škandalozen primer zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici, ki so ju pred 13 dnevi tja pripeljali v reševalnem vozilu sevniškega zdravstvenega doma iz Trubajevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem mostu. Zadeva je prišla na dan, ko so enega pacienta minulo sredo pripeljali nazaj v dom, kjer so zaposleni ugotovili, da se zdravstvenega dokumentacija ne ujema z identiteto njihovega varovanca. Drugi varovanec je medtem v bolnišnici umrl, obvestili pa so napačne svojce, ki so moškega medtem že pokopali. Potem ko sta rezultate svojih strokovnih nadzorov že v četrtek predstavila vodstva doma upokojencev in zdravstvenega doma, ki pa ne vidita napake pri sebi, je sedaj rezultate izrednega notranjega nadzora predstavilo še vodstvo celjske bolnišnice. Slednje pa napake ne vidi na strani svojih zaposlenih, ne pri sprejemu in ne kasneje pri zdravljenju obeh pacientov. Vodstvo bolnišnice je sicer že minuli četrtek, ko je afera prišla na dan in jih je zaradi tega obiskal tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ponudilo odstop, ki ga bo danes popoldan na izredni seji obravnaval tudi svet zavoda bolnišnice. Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pričakuje, da bodo člani sveta zavoda njihov odstop sprejeli.

Radko Komadina in mag Franc Vindišar predstavljata poročilo izrednega strokovnega nadzora.
Gordana Possnig

Rezultate strokovnega nadzora je predstavil predsednik tričlanske komisije dr. Radko Komadina, ki je spregovoril o obsežnem poročilu, ki je po njihovem pokazalo, da je bilo zdravljenje pacientov kljub zamenjavi identitete ustrezno in ni vplivalo na smrt enega od dveh pacientov. "Poročilo notranjega izrednega strokovnega nadzora je sestavljeno iz treh delov: dogajanja ob sprejemu v triaži urgentnega centra, zdravljenju na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja in dogajanja na oddelku za patologijo in citologijo. Osnovno vprašanje, s katerim smo se ukvarjali pri notranjem nadzoru, je bilo povezano z vprašanjema, zakaj je prišlo do zamenjave identitete pri sprejemu bolnikov in ali sta bila pravilno zdravljenja. Nadzorne kamere in razgovori z zaposlenimi, ki so bili v stiku s pacientoma, so pokazali, da je do zamenjave prišlo na triaži celjske urgence, kamor so pripeljali oba pacienta. Eden do pacientov je imel namreč pod svojim vzglavnikom na ležišču shranjeni zdravstveni dokumentaciji obeh pacientov. Identifikacija prvega pacienta je bila narejena na podlagi informacije reševalnega osebja iz Zdravstvenega doma Sevnica, ki je pacienta pripeljalo. V spremni dokumentaciji urgentnega centra je zabeleženo, da smiselnega kontakta ni bilo mogoče navezati ne z enim ne z drugim pacientom. Zato je tudi prišlo do njune napačne identifikacije in vpisa ob triaži," je pojasnil Komadina in nadaljeval: "Oba pacienta sta bila sprejeta v bolnišnici zaradi akutnega poslabšanja zdravstvenega stanja. Nadaljnje zdravljenje je pokazalo, da napačna identifikacija ni vplivala na smrt enega od pacientov, saj je ta umrl zaradi sepse. O smrti smo obvestili svojca, žal napačnega, ki je tudi prišel podpisat papirje v bolnišnico. Svojec je tudi odklonil možnost, da bi se od očeta, ki je umrl 37 ur po prihodu v bolnišnico, poslovil v žalni sobi patološkega oddelka celjske bolnišnice. Odklonil je tudi sodno obdukcijo svojega očeta," je povedal predsednik komisije, ki je opravljala nadzor v bolnišnici.

"Zaradi zamenjave identitete pri umrlem pacientu ni bilo zabeleženih kroničnih bolezni, katerih diagnoze so bile postavljene pred sprejemom v bolnišnico. Krvne preiskave so ustrezale njegovemu kliničnemu stanju. Umrl je 37 ur po sprejemu, kljub ustrezni antibiotični terapiji. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni ni privedla do dokumentiranega zapleta. Tudi pri pacientu, ki se je z zdravljenja vrnil v dom starejših občanov, nismo ugotovili zapletov, ki bi bili posledica zamenjave identitete, kar si razlagamo z ustreznim kliničnim zdravljenjem pacienta," je še povedal Komadina, ki je ob tem še dodal, da na patologiji ni potrebna osebna izkaznica za identifikacijo in da se ta identifikacija opravi na podlagi zdravstvenega kartona.

Strokovni direktor Franc Vindišar je ob tem še povedal, da je dogodek v bolnišnici vse šokiral in prizadel, so pa takoj po prejemu informacije o zamenjavi identitete bili obveščeni vsi pristojni organi. Vindišar si ob dogodku, ki se ne bi smel zgoditi, prav želi izrednega zunanjega strokovnega nadzora, ki ga je minuli teden napovedal zdravstveni minister. Glede govoric, da svojcem niso dovolili obiska pacienta, pa je dejal, da je bila komunikacija s svojci obeh bolnikov ustrezna, enega od svojcev pa so glede na njegovo prošnjo obvestili, da v skladu s protokoli zaradi virusa obisk ni mogoč. Glede svojega napovedanega odstopa minuli teden pa je na vprašanje o pritiskih za to potezo povedal: "Obisk ministra se je zgodil le 16 ur po dogodku. Že sam minister pa je takoj po prihodu v bolnišnico pojasnil, da pričakuje odstope vodilnih. Sam se odgovornosti zavedam, a se mi je poziv ministra zdel nenavaden, saj še niso bile pojasnjene okoliščina dogodka. Pričakujem pa, da bodo svetniki na današnji seji sveta zavoda naš ponujeni odstop sprejeli."

Premalo glasov za razrešitev

Na seji sveta zavoda pa je prišlo do presenečenja, saj člani sveta zavoda niso zbrali dovolj glasov za razrešitev poslovnega direktorja Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Na seji je bilo prisotnih osem od devetih članov sveta zavoda, kjer je eden od vladnih članov zamujal. Za odstop Svetelška so glasovali štirje člani, za odstop Vindišarja pa trije člani sveta zavoda. Proti je bil le Samo Fakin, predstavnik naše največje zavarovalnice, ostali trije notranji člani pa so se glasovanja o razrešitvi vzdržali.

Seja sveta zavoda pa bi se lahko razpletla drugače, če bi pred sprejetjem dnevnega reda seje upoštevali Fakinov predlog, ki je pred glasovanjem o sprejetju odstopnih izjav predlagal predstavitev poročila izrednega notranjega strokovnega nadzora. To pa je večina članov sveta zavrnila. In tako je ta točka dnevnega reda ostala zadnja. V nasprotnem primeru bi se najverjetneje med obravnavo poročila na seji pojavil še zadnji vladni član sveta zavoda. Tako je v vodo padel tudi načrt vladnih članov sveta zavoda, da bi za v.d. poslovnega direktorja potrdili Dragana Kovačiča in za v.d. strokovnega direktorja Radka Komadino.

Izredna seja sveta zavoda celjske bolnišnice se je medtem končala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta