(VOLITVE 2022) Predzadnja volilna napoved: Gibanje Svoboda prvo, LMŠ in SAB znova v igri za državni zbor, padec PoS

Rok Kajzer Rok Kajzer
22.04.2022 11:15

SD Tanje Fajon ostaja tretja najmočnejša stranka, Levica Luke Mesca pa je na četrtem mestu. Pirati napredujejo z odstotki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RTVS

Predzadnja javnomnenjska anketa - zadnjo bomo na spletu objavili danes ob 21.45 - kaže na utrjevanje Gibanja Svoboda Roberta Goloba na vrhu z zdaj že stalnimi (nad) 26 odstotki. SDS Janeza Janše ostaja na drugem mestu z nihajočo podporo, ki tokrat že drugič - kljub malenkostnemu izboljšanju izida - ostaja pod 25 odstotki. Tokratna volilna napoved ne kaže najbolje (zdajšnjim in morebitnim prihodnjim) koalicijskim partnerjem SDS, saj je NSi Mateja Tonina že drugič poslabšala izid, velik zdrs pa se je zgodil tudi koaliciji Povežimo Slovenijo (PoS), ki ji je že obetala zagotova uvrstitev v DZ, zdaj pa je znova na nehvaležnem parlamentarnem robu. Nad PoS sta se dvignili tako LMŠ Marjana Šarca kot tudi SAB Alenke Bratušek, ki sta bili kar nekaj časa umeščeni za to desno koalicijo. PoS se je tako znašel v družbi gibanja Resni.ca, ki je malenkost izgubilo v primerjavi z zadnjim merjenjem in je še v igri za DZ. SD Tanje Fajon ostaja tretja najmočnejša stranka z rahlo slabšim izidim, Levica Luke Mesca pa je na četrtem mestu. Ohranili so volilne odstotke.

Nekaj zanimivih premikov je še pri strankah, ki so v zadnjih dneh sicer izboljšale svoje odstotke, a je njihova uvrstitev v DZ še naprej teoretična. Na "vrhu" je Piratska stranka, sledijo ji Naša prihodnost/Dobra država, Vesna in Naša dežela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta