(POROTA) Po zadnjem velikem soočenju na TV Slovenija: "To neizogibno vodi v kaos"

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
22.04.2022 07:08

Kje se je zalomilo in kaj? Je bil za polomijo res kriv Pirkovič? A točno to se je na nacionalki tudi zgodilo: popoln kaos, ki pa ga režija in kamere niso prikrile in prekrile s kakimi oglasi ali odmorom, ampak se je v gloriji televizijskih žarometov odvil do samega bridkega konca. Nastope predstavnikov strank in dogajanje v studiu javne televizije komentirata profesor retorike in argumentacije Igor Ž. Žagar ter publicist Marko Crnkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voditelj Igor Pirkovič v studiu javne televizije. 
Adrian Pregelj/RTVS

Javna televizija je pripravila še zadnje veliko soočenje pred tokratnimi državnozborskimi volitvami. V studiu so nastopili Janez Janša (SDS), Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), Tanja Fajon (SD), Matej Tonin (NSi), Luka Mesec (Levica), Zmago Jelinčič (SNS), Marjan Šarec (LMŠ), Dejan Podgoršek (Naša dežela), Alenka Bratušek (SAB), Ljubo Jasnič (DeSUS) in Ivan Gale (Naša prihodnost in Dobra država), medtem ko je Robert Golob (Gibanje Svoboda) v razpravi sodeloval preko videopovezave.

Konfuzno soočenje je vodil Igor Pirkovič. Zaradi nestrinjanja z načinom vodenja oddaje je namreč studio prvi zapustil Jelinčič, sledili pa so mu še Mesec, Fajon, Jasnič, Šarec in Bratušek. To pomeni, da je ob koncu oddaje v studiu javne televizije ostala le še polovica predstavnikov strank.

Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije: "Kar srce mi je zaigralo, ko sem videl, da bo zadnje soočenje na nacionalki vodil Igor Pirkovič, ta nenadkriljivi bard nabuhlega slovenstva in plitkega slovenceljstva. In ko se vzameta skupaj z vaškim posebnežem in Šentilja pri Velenju za njiju ni meja in pregrad: od nežnih gorskih meglic, preko trhlih kozolcev do preperelih frajtonaric, ni je teme, ki ji ta duo fantasticus ne bi bil kos. Tako se je na začetku zdelo tudi tokrat in že smo se veselili novih prebojev, ki jih TV SLO niza enega za drugim, odkar jo je prevzelo novo, revolucionarno vodstvo, in še revolucionarnejši programski svet.

Ampak, stvari so se kmalu obrnile na slabše. In še slabše. Če je voditelj negotov in cagav, nepripravljen in neprofesionalen, če nima niti najmanjšega koncepta, kam naj bi oddajo peljal in kaj naj bi pokazala, če ne zna niti dodeljevati besede in pravice do replik(e), potem se gostje v oddaji pač pričnejo organizirati sami, se med seboj usklajevati, si sami jemati besedo in jo jemati drugim, to pa neizogibno vodi v kaos. In točno to se je na nacionalki tudi zgodilo: popoln kaos, ki pa ga režija in kamere niso prikrile in prekrile s kakimi oglasi ali odmorom, ampak se je v gloriji televizijskih žarometov odvil do samega bridkega konca. Najprej je, presenetljivo, prizorišče zapustil Zmago Jelinčič in se pri tem zvrnil po stopnicah, kar je na TV vedno (tudi) komični element, ki poskrbi za dodatno razpuščenost. In potem je odšel še Luka Mesec, in za njim Tanja Fajon in Ljubo Jasnič. Alenka Bratušek je z Marjanom Šarcem taktično počakala še nekaj trenutkov in neposredno, mimo voditelja, ki ni vedel, kaj se mu dogaja, spretno in taktično nagovorila gledalce: kaos, ki ga gledate, je neposredni odraz tega, kam je aktualna vlada pripeljala slovensko družbo. Žebljico je zadela na glavico in z Marjanom še sama zapustila studio. Galantno in s stilom.

Na tem mestu moram povedati, po urah in urah, ki sem jih prečepel pri gledanju letošnjih predvolilnih soočenj, da je Alenka Bratušek nedvoumna zmagovalka teh resničnostnih šovov. Da bo jasno, SAB še zdaleč ni moja osebna ideološko-politična in volilna izbira, ampak Alenka Bratušek je bila na vseh soočenjih izvrstno pripravljena, svojo pripravljenost je znala retorično dobro zapakirati, bila je prepričljiva in razumljiva, borila se je za 'svojo stvar' in svoje minute, predvsem pa se v diskusijo ni bala pripeljati za TV SLO neprijetnih tem, kot je nenavaden način izbora, katera stranka naj bi bila parlamentarna in katera ne. Škoda bi bilo, če se takšni borki ne bi uspelo prebiti v DZ.

Drugo prijetno presenečenje soočenj je Robert Golob. Že kmalu po prvih nastopih je postalo jasno, da je Golob nekakšen retorični naturščik: govori tekoče in strukturirano (četudi nekatere moti njegov goriški "g") - pri čemer, za razliko od večine, poživljajoče uporablja tudi roke -, ni ga mogoče stisniti v kot, prepričljivo odgovarja tudi na potencialno neprijetna vprašanja, danes pa mu je vaškega posebneža iz Šentilja pri Velenju uspelo celo tako zelo spraviti iz tira, da mu je (Golobu) odgovarjal kot prvošolček tršici. Neprecenljivo!

In ne nazadnje, škoda, da smo Ivana Galeta lahko gledali samo na nekaterih soočenjih. Resda še ni povsem vajen formata tovrstnih nastopov, ni še dovolj artikuliran in mu včasih bodisi kaj uide ali pa ga zanese vstran. Ampak s tokratnim nastopom - no, s svojim žvižgaštvom pa že prej - je dokazal, da je sposoben parezije, odkritega in pogumnega, celo brezkompromisnega, govora. To pa je prav tisto, kar postani DZ potrebuje.

O bikih danes ne bi; očitno jim je perspektiva umetnega osemenjevanja zameglila sposobnost razumnega govora. Da izkazujejo deficit razumnega razmisleka, pa že nekaj časa vemo."

Marko Crnkovič, publicist: "Soočenje se je začelo s posrečeno simboliko, za katero pa skoraj do konca nismo mogli vedeti, da se bo sprevrgla v sramoten propad javne televizije in mediatizirane politike. 'Dober večer še zadnjič na TV Slovenija,' je namreč voditelj Igor Pirkovič pozdravil gledalke in gledalce na začetku soočenja.

Upam, da res. Ker kdo bo pa še gledal to sranje …

Seveda je to bil totalni antiklimaks. Tri dni pred volitvami, ko na lepem zainteresirani volilci že množično predčasno glasujejo, pa nam javna televizija pripravi najbolj bedno, brezpredmetno in zmedeno soočenje predsednikov strank, ki ga nesposoben voditelj pripelje do popolnega kaosa in celo do tega, da pet ali šest udeležencev - saj sem komaj sledil - iz protesta zapusti studio!

Kje se je zalomilo in kaj? Je bil za polomijo res kriv Pirkovič?

Ne nujno. Zagotovo ne samo on sam.

Res je, da je Pirkovič smešen, zmeden, namrgoden, jezljiv, za vsako figo užaljen - in da kot dobičkar vojne za oblastniško podreditev RTV Slovenije tudi favorizira desnico. Res je tudi, da je pri vsem svojem replikatorskem cinizmu premehek do gostov v studiu in da jim pusti preveč in predaleč. Res je, da bi ga morali jutri ob osmih zjutraj brezpogojno odpustiti ali mu vsaj prepovedati, da se še kdaj pojavi pred kamero kot voditelj debatne oddaje na razgreto temo.

Pa vendar ni bil problem samo Pirkovič. Problem je bil že v tem, da je po obetavnem začetku - ko so prvaki morali na kratko razložiti svoje strankarske prioritete - prišel do besede Ivan Gale in s pravičniško aroganco nadrl Janšo, Počivalška, Tonina, Jelinčiča in štelfertreterja od Aleksandre Pivec kot pse. Kot največje koruptivne, goljufive in lažnive propalice. Na televiziji. Javni televiziji.

Kaj bi naj bil Pirkovič naredil? Galeta nagnal iz studia? Saj ga je hotel prekiniti, ampak kako boš utišal tako prepotentnega tipa? In ali bi moral nagnati iz studia tudi Jelinčiča, ki je Galetu - medtem ko ga je ta zmerjal - pokazal sredinec? Ja? Če je gesto sam sploh videl.

Bolj kot sam Pirkovič vas naj skrbi, da so nekateri politiki, poslanci ali wannabe politiki, poslanci tak folk, ki na televiziji, javni televiziji nadira ljudi kot moralne propalice in ki pred kamero kaže sredinec.

Od začetka sem mislil, da bo highlight večera Pirkoviču namenjena fusnota Marjana Šarca, da 'nismo na Novi24TV'. Voditelj je to označil kot 'udarec pod pasom', za katerega se ne bo zmenil.

A kako hitro se je vse skupaj obrnilo!

Janša je na koncu v napol praznem studiu - v pomirjujočem, odlično zaigranem stilu velikega državnika in leaderja - rekel, da je to bilo 'vse zrežirano'. Eh, to zagotovo ne. Je pa seveda res, da so Mesec, Fajon, Šarec, Bratušek spretno izkoristili razpadajočo oddajo za to, da so dali Pirkoviču vedeti, da nima pojma - in predvsem, da je bilo to soočenje posledica in metafora oblastniškega polaščanja javnega medija.

Mogoče res. Do neke mere že. Vendar je tak sklep morda prehiter in preveč enostaven. Le zakaj bi strankarski prvaki, ki so si zadali za cilj, da bodo rešili domovino pred propadom, protestirali proti nesposobnemu voditelju in to nazadnje podkrepili še s tem, da odkorakajo iz studia? Zakaj bi resni politiki to delali? Ker jim gre Pirkovič na živce tako kot meni? Tega si ne bi smeli privoščiti. Tega jim ni bilo treba. S populizmom nad populizem? Zakaj neki?

Bo ta beda od oddaje imela učinek? Bo ta množični eksodus iz studia prevagal politično tehtnico na drugo stran? Morda. Po mojem ne. Zdi se, kot da so vsi udeleženci prepričani, da jim bo ta kaos koristil - ker da ljudje že vejo, kaj so gledali. In to je že dovolj za skepso, da se ne bo nič spremenilo.

Sam ne vem, kaj sem sploh gledal. Res je, da sem se ob gledanju po eni strani zabaval bolj kot ob vrhunskem razvedrilnem programu, po drugi pa mi je bilo nerodno, kot da z užitkom gledam resničnostni šov. Počutil sem se kot bednik. Zvlekli so me v populistično gledalsko past. Bil sem kolateralna škoda, vsi gledalci smo bili kolateralna škoda. In za to nikakor ni bil kriv samo Pirkovič, temveč tudi tisti, ki so šli iz studia. Takrat bi moral tudi jaz ugasniti televizor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta