Vpliv koronavirusa na gospodarstvo: Posledice že čutimo tudi v Sloveniji

Srečko Klapš Srečko Klapš
20.02.2020 19:07

Gorenje se usmerja na evropske vire, Pošta Slovenije napoveduje upad prihodkov, obiskovalci iz Azije za Postojnsko jamo za letos izgubljeni, v Luki Koper manj pretovora kontejnerjev in vozil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajski turisti skupaj z obiskovalci iz drugih držav Daljnega vzhoda (Južna Koreja, Japonska, Indija, Singapur) pomenijo petino obiskovalcev Postojnske jame ali več kot 170.000 letno. 
Igor Napast

Potem ko so začele multinacionalke zapirati tovarne na Kitajskem v boju proti zajezitvi koronavirusa, čemur so se še prej pridružile letalske družbe, ki so do konca marca, torej do izteka zimskega voznega reda, skorajda prekinile vse povezave s kitajskimi mesti, se gospodarske in finančne posledice merijo že v milijardah evrov. Zato smo preverili, kakšne so oziroma bodo te na slovensko gospodarstvo.

Gorenje ima v zadnjih dneh že pomanjkanje dobav

Ob tem je še posebej izpostavljeno Gorenje, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, ta ima sicer sedež in tovarne v Qingdau, saj po prevzemu teče integracija poslovanja, v kateri v Sloveniji sodelujejo tudi kitajski sodelavci. Mateja Celin iz oddelka za korporativno komuniciranje Hisense Gorenje Group nam je odgovorila, da je v Sloveniji okoli 50 kitajskih sodelavcev, od katerih se večina za kitajsko novo leto ni vrnila v Azijo: "Vsi naši sodelavci, ki pa so se vračali v Slovenijo, so zdravi in po dveh tednih karantene spet v službi," je še pojasnila Celinova in dodala, da so za preprečevanje možnosti širitve koronavirusa ob njihovem prihodu sprejeli preventivne ukrepe: "Že pred odhodom s Kitajskega so tam opravili zdravniški pregled, in če bi imeli simptome okužbe, se ne bi mogli vrniti. Vsi, ki so se vrnili (okrog 15 iz Gorenja v Velenju in še nekaj po poslovnih prodajnih enotah po Evropi), so, četudi niso imeli simptomov okužbe, ostali doma in za čas inkubacijske dobe delali od tam." Do konca marca so odpovedali vsa potovanja sodelavcev na Kitajsko in obratno, za nadalje se bodo odločali glede na situacijo.
Doslej težav pri dobavi materiala ali polizdelkov v Gorenju še niso imeli. V zadnjih dneh imajo nekaj zapoznelih dobav materiala, ki pa še ne vplivajo na proizvodnjo: "Če bi se težave v tovarnah kitajskih dobaviteljev stopnjevale, pripravljamo hitri prehod na evropske vire. Hkrati se s pomočjo naših sodelavcev na Kitajskem s tamkajšnjimi dobavitelji dogovarjamo, da bi ob morebitnih težavah v tovarnah odpremili material, ki ga imajo že v zalogi." Ob izpadih dobav je predvideno tudi prerazporejanje izmen zaposlenih oziroma koriščenje dopusta.

Krkina kitajska tovarna deluje, Luka Koper pričakuje manj pretovora

Tudi novomeška Krka ima svojo tovarno na Kitajskem, v mestu Ningbo, kjer proizvodnja izdelkov poteka normalno: "Dogajanje na Kitajskem za zdaj nima vpliva na naše poslovanje. V Krki smo namreč pred kitajskim novim letom poskrbeli za dovolj velike dobave surovin, tako da delo v naših poslovnih enotah poteka nemoteno," pojasnjujejo v službi za odnose z javnostmi Krke in dodajajo, da bodo poslovanje v prihodnjih dneh še naprej urejali preko konferenčnih klicev in elektronskih sporočil.

Posledice v turizmu bodo dolgoročne

Marjan Batagelj
Igor Napast

Sestanek v Slovenski turistični organizaciji

Medtem so v Slovenski turistični organizaciji (STO) v sredo že organizirali srečanje s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva, kjer so se dogovorili za dodatne ukrepe in aktivnosti. "V teku je intenziviranje aktivnosti na bližnjih evropskih trgih, kamor glede na delež prenočitev STO vlaga 83 odstotkov vseh promocijskih sredstev," so poudarili. STO bo tako v pomladnem času izvedla dodatno digitalno kampanjo na Madžarskem, Hrvaškem, Češkem ter okrepila aktivnosti v Avstriji, Italiji in Nemčiji. V načrtu je tudi izvedba dodatnih delavnic in predstavitev, na primer na Madžarskem, medtem ko so načrtovane promocijske aktivnosti na kitajskem trgu prestavljene na jesen.
Za dodatne promocijske aktivnosti turističnega gospodarstva so na voljo razpisi STO za sofinanciranje, na katere se prijavljajo vodilne destinacije v sodelovanju s turističnim gospodarstvom in turistično gospodarstvo samo. Dodatno pa bodo spodbujali trženjske aktivnosti na izbranih, predvsem prekomorskih trgih, ki jih bodo izvedli potovalne agencije in organizatorji potovanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta