"Vprašal sem ga, zakaj. Odgovora nisem dobil." Ali mora policist pojasniti protestniku, zakaj ga legitimira? Tako odgovarjajo na policiji ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.06.2021 10:00
Protestniki neredko poročajo, da jih policisti obravnavajo grobo in da zahtevajo od njih dokumente, pri tem pa da jim ne povedo, zakaj so v postopku. Nekaj podobnega je zapisal tudi Jan Štrukelj - njegov zelo oseben pogled na dogajanje na protestu smo objavili pred kratkim -, zato smo pri policiji preverili, ali mora policist pojasniti obravnavani osebi, zakaj izvaja postopek. Sicer so letos v prvih petih mesecih na policiji obravnavali 136 pritožb na delo policije, kar je slabih 5 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest 21. maja letos
Željko Stevanič

Policisti ugotavljajo identiteto osebe tako, da jo na primeren način ustavijo in ji pojasnijo razlog ustavitve ter nato zahtevajo izročitev dokumenta s fotografijo in preverijo podatke v ustreznih evidencah. Policist mora pojasniti razlog ustavitve določene osebe, preden začne kakršen koli postopek, pojasnjujejo na policiji in dodajajo, da pojasnitev ni pogojena z morebitno zahtevo osebe, ki je v postopku. 

"Policist pri tem osebi pojasni razlog ustavitve - npr. da vstopa v območje, kraj, prostor, objekt ali okoliš, v katerem je prepovedano ali omejeno gibanje, ali se tam nahaja, ni pa ji dolžan pojasniti podrobnosti v zvezi s tem razlogom," so ponazorili v odgovoru. 

Če policist tega ne stori, pa lahko v 45 dneh od postopka oseba vloži pritožbo na zapisnik na ministrstvu za notranje zadeve v pisni ali elektronski obliki, lahko pa tudi ustno. Lahko pa jo vloži tudi na policijo, ki mora o tem obvestiti ministrstvo. 

V pritožbenem postopku se lahko uveljavlja nestrinjanje z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista pri opravljanju policijskih nalog, ki lahko pomeni kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin. Ugotavljajo se okoliščine izvedbe policijskega postopka in uporabe policijskih pooblastil, ne ugotavlja pa se na primer, ali je oseba, ki je vložila pritožbo, storila ali ni storila kaznivega dejanja oziroma prekrška.

Pritožbe se obravnavajo na dveh ravneh. V pomiritvenem postopku pri vodji organizacijske enote policije ali pa pred senatom ministrstva za notranje zadeve. Senat pritožbe obravnava, če je bil kdo huje telesno poškodovan, če so bila v postopku uporabljena prisilna sredstva zoper več kot tri osebe in je pri tem nastala lažja telesna poškodba, če je bilo uporabljeno orožje, če so bili v postopku tudi otroci, mladoletne osebe ali pripadniki etičnih skupnosti ali manjšin in drugih ranljivih skupin, če se pritožba nanaša na vodjo policijskih enot, če se pritožba nanaša na tujca, ki ne prebiva v Sloveniji, ali če gre za očitke o hudem posegu v človekove pravice ali temeljne svoboščine. 

Ko policist ne pove razloga ...

Policisti pa so se odzvali tudi na zapis udeleženca protestov 21. maja v Ljubljani Jana Štruklja, ki je bil na Trgu republike obravnavan v postopku, za katerega pravi, da mu policisti ni želel pojasniti, zakaj ga želi legitimirati. "Dajte mi osebni dokument," je do njega pristopil policist. Štrukelj ga je vprašal, zakaj, a odgovora ni dobil, zato mu tudi ni izročil dokumenta, nato pa naj bi ga pod rokama zgrabila dva policista in ga s silo odvlekla pred parlament. 

Željko Stevanič

Le nekaj dni po tem je v nabiralnik dobil pošto z grosupeljske policijske postaje z globo v višini 750 evrov in opisom dogodka: "Nenadoma pa je do policista pristopil Jan Štrukelj ter tri neidentificirane osebe, ki so policista, držeč se za roke, namenoma obkolile ter ga s telesi odrivale in tako ženski omogočile pobeg." Ob tem Štrukelj trdi, da posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo povsem drugačno sliko postopka. 

Na njegov zapis so se na našo prošnjo odzvali tudi na policiji. Najprej so zapisali, da konkretnega dogodka ne komentirajo, da pa so policisti obravnavali več oseb, ki niso upoštevale ukazov policistov in so ovirale izvedbe policijskih postopkov. "Zoper njih so bili uvedeni prekrškovni postopki. Policisti so na danem protestnem shodu opravljali naloge, ki so jim določene v zakonodaji, in povsem nedopustno je, da se izvajanje zakonitih nalog poskuša preprečiti s strani tretjih oseb. Vsakomur, ki se z opravljenimi postopki zoper njega ne strinja, je zato omogočena ustrezna pravna pot, ki jo lahko svobodno izkoristi," so pojasnili. 

Štrukelj je na koncu članka opisal še posnetek s protestov 28. maja, na katerem naj bi bil prav policist, ki je teden dni pred tem obravnaval njega. "Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki, na enem od njih taisti policist maltretira študente, ki so mirno stali pred ljubljansko univerzo. Zahteva dokumente, ker namesto tega dobi mirno vprašanje, 'zakaj', nonšalantno pokliče policistko in jo pozove, da potrebuje vozilo, da na policijsko postajo odpeljejo šest ljudi. Kako se je situacija razpletla, s posnetka ni razvidno," je zapisal Štrukelj. 

Policija odgovarja, da pisec navaja neresnična dejstva. "Policisti so na navedenem kraju zaznali skupino petih oseb, ki so stale drug ob drugem, pri tem niso nosile zaščitnih mask in so kršile določbe zakona o nalezljivih boleznih. Vsem osebam je bilo zaradi navedene kršitve po izvedenem postopku ugotavljanja identitete izrečeno opozorilo, drugih ukrepov policisti niso izvedli," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.