(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Tudi če nosite masko pod nosom, vas lahko inšpektor kaznuje. Kazen znaša do 4000 evrov

Asja Lednik
15.09.2020 10:11

Posamezni predstavniki institucij pravijo, da inšpektorji različno tolmačijo odredbe o maskah. Zdravstvena inšpektorica Deana Potza pojasnjuje, kdaj je potrebno nositi masko, kakšne so kazni, pa tudi, kaj pomeni, če masko nosimo na nepravilen način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali je pri gibanju v zaprtih prostorih obvezno nositi masko, četudi je mogoče zagotoviti varnostno razdaljo dveh metrov? Ali je v zaprtih prostorih potrebna maska, četudi so stoli na prizorišču razmaknjeni dva metra in ljudje pridejo do stolov v maskah? Si jih potem lahko snamejo?
Maska je pri gibanju v zaprtih javnih prostorih obvezna, tudi če je mogoče zagotoviti varnostno razdaljo 2 metra. 

Odlok v prvem odstavku 1. člena pojasni vsebino tega odloka ter določi, da odlok ureja uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) in razkuževanje rok. Pri tem pojasni tudi, da se upošteva medosebna razdalja.

2. člen odloka nato podrobneje določa, da sta pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ob upoštevanju vseh navodil in higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

V razmerju med prvim odstavkom 1. člena in prvim odstavkom 2. člena velja poudariti, da je prvi odstavek 2. člena specialnejši in dejansko nalaga pravilo obveznega nošenja mask. Pri tem pa se sklicuje na veljavna navodila in higienska priporočila NIJZ. V primerih torej, ko slednja določijo, da je kljub zagotavljanju medosebne razdalje obvezna uporaba zaščitne maske je potrebno navedeno napotilo na veljavna navodila in higienska priporočila razlagati v tej smeri.

Kakšna so konkretna pravila za nošenje mask? Kje in kdaj jih je obvezno nositi?
Posodobljena priporočila glede nošenja mask najdete na spletni strani NIJZ;  poenostavljeno pa: masko je potrebno nositi tako, da pokriva nos in usta; vsi ostali načini nošenja so nepravilni. 
Kdaj in kje je maske obvezno nositi, natančno navaja besedilo že omenjenega odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, in sicer:
"… v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje javni potniški promet; ... odlok se ne uporablja za vzgojno-izobraževalne zavode in organizirano športno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje."
Kako je z nošenjem mask v gostinskih lokalih? Številni gostinci maske nosijo pod nosom ali jih sploh ne.  
V kolikor zaposleni ne nosijo maske ali jo nosijo na nepravilen način, gre za prekršek, za katerega je po zakonu o nalezljivih boleznih predpisana globa v višini od 400 do 4000 evrov.
Je lahko kazen izrečena tudi v primeru, ko posameznik masko nosi pod nosom? Je to enako, kot da je ne bi?
Za nepravilno nošenje maske je kazen enaka, kot če oseba maske sploh nima; torej od 400 do 4000 evrov.
Koliko kršitev pri nošenju mask zaznavate na terenu, kje največ?
Od 4. septembra 2020, ko je odlok stopil v veljavo, do vključno četrtka, 10. septembra, so inšpektorji ZIRS obiskali 837 različnih objektov  (gostinske obrate, trgovine/trgovske centre, prireditve – med drugim nogometne tekme, kolesarski maraton Franja, prostore za piknike in poroke ipd.). Izdali smo 23 glob fizičnim osebam zaradi neupoštevanja odloka o obveznem nošenju zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru – v to številko so všteti tudi zaposleni na omenjenih lokacijah.
Kaj opažate na inšpektoratu, so se ljudje mask navadili ali še vedno predstavlja problem za marsikoga?
Večina ljudi se zaveda, da je namen izvajanja ukrepov in spoštovanja priporočil varovanje zdravja vseh nas. Vedno pa se bodo našli tudi takšni, ki pravil ne spoštujejo ne glede na morebitne posledice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta