Vrhovno tožilstvo odločno zanika vpletenost v incident z vojsko na meji

STA, M.R.
15.06.2020 17:57

Na vrhovnem državnem tožilstvu so odločno zanikali kakršnokoli vpletenost v domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak uperil puško v sprehajalca. O tem je v petek na Twitterju namignil premier Janez Janša, ko je zapisal, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države" tudi v tožilstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Fotografija je simbolična)
Robert Balen

So pa na vrhovnem državnem tožilstvu na vprašanje o tem, ali bi lahko res šlo za insceniran dogodek, še pojasnili, da "je policijska uprava o dogodku obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, ki zadevo proučuje".
Iz policije se zaenkrat na podobno vprašanje še niso odzvali.
Premier Janša je v petek na Twitterju poobjavil prispevek Nove 24 TV, v katerem je ta razkrila domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Televizija je na svoji spletni strani tudi navedla, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".
Premier je ob tem zapisal tudi lasten komentar: "Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja - oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op.a.)".
"Državno tožilstvo odločno zanika kakršnokoli vpletenost v omenjeni incident," so odgovorili na vrhovnem državnem tožilstvu. Podrobnejših pojasnil glede vprašanja, ali imajo kakšne informacije v zvezi s tem oz. ali jih preverjajo, pa niso navedli.
Prav tako iz kabineta predsednika vlade še niso odgovorili na vprašanje, kako bo premier ukrepal, če meni, da je bil incident incsceniran.
Do omenjenega dogodka je prišlo v začetku maja, ko naj bi sprehajalca ob meji z Italijo slovenski vojak ustavil z orožjem in ga prisili, da je pokleknil, pri tem pa je vanj meril s puško, čeprav naj tega v skladu z veljavnimi pravili pri pomoči policiji pri varovanju državne meje ne bi smel.
Primer zdaj preiskuje Obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš pa je prejšnji četrtek zagotovil, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.
Poročilo o dogodku je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta