Vrhunec turistične sezone pomeni večjo gnečo. Potniki naj se na prečkanje meje vnaprej pripravijo

06.08.2021 15:50
Za prehod meje s Hrvaško na številnih mejnih prehodih pričakujejo čakalne dobe za izstop iz Slovenije, na nekaterih tudi pri vstopu v državo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti svetujejo prečkanje meje na manj obremenjenih prehodih.
 
Sašo Bizjak

Promet na slovenskih cestah je med poletno turistično sezono vsakodnevno močno povečan. Največje obremenitve, tako na cestah kot tudi na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško, pa so predvsem med vikendi. Zato večkilometrske zastoje, kakršni so bili pretekli konec tedna, policisti pričakujejo tudi v nadaljevanju avgusta in tudi že ta vikend.

Da se prometna varnost ne bi poslabšala, bo policija na avtocestah in drugih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste, izmene pa bodo okrepljene tudi na samih mejnih prehodih. "Za prehod meje s Hrvaško na številnih mejnih prehodih pričakujemo čakalne dobe za izstop iz Slovenije, na nekaterih tudi pri vstopu v državo. Obvestila o zastojih na mejnih prehodih najdete na: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/obvestila-o-zastojih-na-mejnih-prehodih," sporočajo policisti.

Dodajajo, da naj se vsi, ki se med vikendi odpravljajo na pot, nanjo ustrezno pripravijo. Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa imajo države vzpostavljene posebne režime prehajanja svojih državnih meja. Zato naj potniki pred odhodom preverijo in pripravijo dokumente za prehajanje meja, izpolnijo spletne prijave za vstop v posamezne države (na primer Enter Croatia) in pridobijo ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. "Voznikom pa svetujemo, naj še pred začetkom vožnje temeljito preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih. Stanje na cestah lahko preverijo na https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx ali preko drugih storitev Prometno-informacijskega centra za državne ceste in medijev." Čas vožnje se ob vsakem povečanju prometa zagotovo podaljša, zato priporočajo uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in posledično tudi čakalne dobe.

"Na pot naj se vozniki odpravljajo spočiti, vozijo naj s prilagojeno hitrostjo in na ustrezni varnostni razdalji. S seboj naj imajo zadosti tekočine. V primeru zastojev ali prometnih nesreč naj na avtocesti ustvarijo reševalni pas, potniki pa naj med čakanjem v kolonah ne zapuščajo vozil," še svetujejo policisti.

V Darsu sicer pričakujejo, da bodo ta vikend na avtocestah najbolj obremenjeni mejni prehodi Gruškovje, Obrežje in Karavanke, na drugih cestah pa Metlika, Vinica, Jelšane, Sečovlje, Dragonja, Starod, Slovenska vas, Zavrč in Zgornji Leskovec. Zaradi vrhunca turistične sezone bo vse do ponedeljka močno povečan promet skozi vso Slovenijo, predvsem od Avstrije in Italije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju ter v obratni smeri. Od prihodnjega tedna bosta na priključku Vrhnika zaprta uvoz na primorsko avtocesto proti Kopru in izvoz z avtoceste iz smeri Kopra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta