Vroče v SMC: Lokalni odbori zahtevajo tudi volilni kongres, sprašujejo o "zadnjem vlaku". Bi Zorčič lahko izzval Počivalška?

Zdravko Počivalšek tudi v torek ni uspel zamenjati Janje Sluga na mestu vodje poslancev. Vse več pisem lokalnih odborov, nezadovoljnih z razmerami v SMC in njenimi vrednostnimi pozicijami v Janševi koaliciji. Na kaj opozarjajo pred sejo sveta SMC v četrtek v Slovenj Gradcu in Mežici? Prvak SMC že na zadnjem izvršilnem odboru pozival k poenotenju ali razhodu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in Janja Sluga v državnem zboru.
Robert Balen

Pred torkovim sestankom poslancev koalicijske SMC Zdravka Počivalška se je napetost spet dvignila, strankin prvak in gospodarski minister, podpredsednik Janševe vlade je imel znova v načrtu zamenjati vodjo poslancev. Ve se, da so v vrhu vlade, predvsem premier in predsednik SDS Janez Janša, nezadovoljni z Janjo Sluga, ki nemalokrat zavije iz začrtane vladne linije. Do konfliktov je prihajalo za zaprtimi vrati, a tudi že na odprti sceni. Toda Počivalšku, tako viri iz stranke, še naprej ne uspe nabrati vsaj petih poslancev, ki bi zagotovili večino za rošado na mestu vodje poslanskega kluba. Počivalška na koncu na redni tedenski sestanek poslancev sploh ni bilo.

Janja Sluga
Robert Balen

Vroča razprava za četrtkov svet stranke

A to za ta teden ni vse: ta četrtek je seja sveta stranke, kjer se člani gotovo ne bodo izognili vroči razpravi o znotrajstrankarskih razmerah, ki se ne umirjajo niti po propadu konstruktivne nezaupnice, ki sta jo vložila Karl Erjavec in Koalicija ustavnega loka. V SMC je bilo tedaj kar nekaj notranjih razprav, a se stranka za vrnitev v levosredinski tabor kljub nezadovoljstvu z nekaterimi Janševimi in vladnimi manevri ni odločila. A tudi iz nekaterih lokalnih odborov - doslej je veljalo, da Počivalšek teren še vedno razmeroma dobro obvladuje - se stopnjujejo kritike in slišijo glasovi nezadovoljstva na račun vodenja stranke. Zanimivo: šele po pretresih v vladi in preštevanju v DZ. Kaj Počivalšku očitajo? Nezadovoljni so predvsem z delovanjem ministrov SMC, po njihovem stranka ne zasleduje lastnih načel in programskih opredelitev, deluje nedosledno in nepovezano. Posebej obe ministrici, šolska Simona Kustec in pravosodna Lilijana Kozlovič, sta se v zadnjih tednih močno diskreditirali z nekaterimi nastopi v javnosti. Kustečeva je tako nazadnje pokrila kaznovanje dijakov zaradi protesta v Mariboru, Kozlovičeva je obmolknila ob vprašanjih o vladni blokadi imenovanja tožilcev. Nezadovoljstvo se širi tudi zaradi kadrov, ki v imenu ali v kvoti SMC prihajajo do pozicij v institucijah in podjetjih, pa s stranko nimajo veliko skupnega.  

Janez Janša in Lilijana Kozlovič
Robert Balen

Sta še "zadnji vagon" in "zadnji vlak"?

Prejšnji teden smo pisali o pismih lokalnih odborov v Litiji in Hrastniku, ta teden so se po naših virih oglasili tudi na Koroškem, v slovenjgraškem in mežiškem odboru. Pomenljivo so se v zapisu, naslovljenem na vodstvo, člane izvršilnega odbora in sveta stranke, podpisali "še aktivni člani", ki se sprašujejo, ali še "sploh spoštujemo lastne zaveze in vrednote, zaradi katerih je Stranka Mira Cerarja leta 2014 začela svojo pot. Prepričani smo bili, da s spremembo imena nismo spremenili osnovnih vrednot, zaradi katerih smo leta 2014 na volitvah pokazali absolutno premoč. Leta 2018 smo imeli še vedno soliden rezultat navkljub ogromnemu padcu." Dalje pišejo: v kolikor je še kje kakšen "zadnji vagon" za skok "na zadnji vlak", preden se zgodi najslabši scenarij, je treba reči bobu bob in si naliti čistega vina, in to na svetu stranke v četrtek. Ne pred očmi javnosti, kot so to počeli v Desusu, menijo. Rešitev vidijo v konsolidaciji stranke, začrtanju smeri, v katero bi ta šla, definiranju pozicije, ali bodo na volitvah prihodnje leto nastopili sami ali v kakšni koaliciji. In če da, s kakšnimi strankami. Poleg programskega kongresa - ta je napovedan že dlje časa, nazadnje je bil predviden lansko jesen, a do njega, kot je znano, ni prišlo - si želijo še volilnega, ki bo zagotovil demokratičnost, enakopravnost vseh članom, nadaljujejo. "Vedno je pot do rešitve," še upajo, "to smo znali v preteklosti že pokazati."

Zavoj v desno, k manjšim strankam in županskim listam?

Sebastjan Jeretič in Boris Popovič. Slednjega je želel Počivalšek pripeljati za državnega sekretarja na MGRT, a se to ni zgodilo. Tudi Jeretič in Popovič sta se po letih sodelovanja pred časom razšla. 
Tit Košir

Ta že tedne organizira na družabnih medijih gibanje, ki naj bi preraslo v stranko. Ali se obeta kakšna tesnejša naveza Počivalšek-Pivec? Oba sta v vladi dobro sodelovala. Nastaja tudi stranka Jureta Lebna, nekdanjega ministra in člana SMC, ki pa se s stranko ni razšel v zglednih odnosih, zato je tukaj možnosti neprimerno manj. Projekt Povežimo Slovenijo nastaja pod taktirko Marjana Podobnika (SLS) in Andreja Čuša (Zeleni), zraven je tudi Franc Kangler. Počivalšek je v predstavitvenem videu te iniciative nastopil, a nad projektom naj ne bi bil zelo navdušen. 

Zorčičeve dileme

Igor Zorčič
Bobo

Iz lokalnih odborov smo te dni slišali tudi, da stranka pretežno deluje kot konfederacija vodstva in poslanske skupine, na njih pa se lepijo razni priložnostni sopotniki, ki vidijo svojo priložnost predvsem v strankinih kadrovskih kvotah. Ne nepomembno je še nekaj: stranka ima kljub trenutno poraznim javnomnenjskim rejtingom kot dediščino uspešnega (Cerarjevega) časa blagajno še vedno razmeroma polno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.