Vroče v stranki Desus: Pivčeva (še) ni poenotila stranke

Aleksandra Pivec se nepričakovano razhaja z generalno sekretarko stranke Nino Stankovič, ki ji je pomagala pri političnem vzponu v stranki in državni politiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kritiki kmetijski ministrici in predsednici stranke Desus očitajo, da se premalo ukvarja s stranko. 
Rozmari Petek

Namige o znotrajstrankarskih nemirih vztrajno odbija predsednica Desusa Aleksandra Pivec, včeraj se je po tem vzorcu odzval še vodja poslancev stranke Franc Jurša. "V Desusu ni posebej vroče niti nemirno," je odvrnil in dejal, da je znotraj stranke "vedno živahno". O razhajanjih in nezadovoljstvu v stranki pričajo informacije s terena, v aprilu se je na vodstvo stranke s pismom obrnil predsednik območnega odbora Desus iz Radencev Drago Kocbek. Problematiziral naj bi bil nekatere odločitve vlade pa tudi odsotnost komunikacije med vodstvom in članstvom, pri tem stališču pa naj ne bi bil osamljen.

Predsednica menjuje politične zaupnike

"To pismo ni bilo namenjeno javnosti, ampak članom sveta stranke, kjer moramo zadeve najprej urediti," nam je pojasnil Kocbek, ki pričakuje, da bodo težave začeli reševati v teh dneh. Zakaj so nastale, sogovornik razmišlja: "Bilo je več težav, zgodili so se korona, kongres, odstop Marjana Šarca in vse je bilo na kupu." Jurša je včeraj sicer priznal, da odgovorni na nivoju lokalnih in pokrajinskih odborov pričakujejo zagon delovanja stranke, ki da ga je onemogočala virusna kriza. Po njegovi oceni je tudi logično, da članov v tem obdobju niso sklicevali, saj so starejši in spadajo v rizično skupino. Bodo pa po njegovih navedbah v prihodnjih dneh obiskali pokrajinske odbore in predstavili dogajanje v stranki, vladi in državnem zboru. Sedem od dvanajstih pokrajinskih odborov stranke namreč zahteva sklic sveta stranke, na katerem bi govorili o odprtih vprašanjih.

Vajgl: Rešitev so nove volitve

Zakaj je del članstva Desusa na nogah, je za Večer pojasnil nekdanji evropski poslance in nekdanji član stranke Ivo Vajgl: "Menim, da v stranki ni bilo razprave o tem, ali se bo Desus pridružil tej koaliciji ali ne. In iz tega izvira osnovni problem tudi v današnjem trenutku." Pivčeva bi morala že v začetku jasno opredeliti stvari, kot jih je pred vstopom v koalicijo, to je nasprotovanje ideološkemu razčiščevanju, napadom in diverzijam, razmišlja sogovornik in pove, da to velja tudi za preostale koalicijske partnerje. Kako lahko predsednica sanira težave? "Menim, da je samo ena rešitev. To je, da Desus in drugi koalicijski partnerji zapustijo to koalicijo in da se gre bodisi na nove volitve bodisi v formiranje tranzicijske vlade do novih."
Vajgl opozarja, da se SDS in premier Janša ne držita zagotovil, da se bodo primarno posvetili reševanju problema v zvezi z epidemijo in da ne bodo odpirali ideoloških tem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta