Vrtci in šole so prejeli usmeritve za pravočasno pripravo na ponovno odprtje, v oddelku največ osem otrok

Tina Recek
02.12.2020 06:00
NIJZ priporoča, naj starši, da bi se izognili prevelikemu številu otrok v oddelkih, uporabijo druge možnosti za varstvo otrok, če jih imajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni v vrtcih komaj čakajo na prihod malčkov. 
Andrej Petelinšek

Minuli teden je ministrstvo za izobraževanje ravnateljem vrtcev in šol poslalo okrožnico z usmeritvami za vnovično odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Ali se bo že v ponedeljek po v vrtcih razlegel živžav in po šolskih hodnikih vrvež, bo znano konec tega tedna - do zdaj je bila odločitev po seji četrtkove vlade, odvisna pa bo od epidemiološke situacije.

Pa so vrtci na morebitno skorajšnje odprtje pripravljeni? Ester Mlaj, ravnateljica iz mariborskega Vrtca Ivana Glinška, pravi, da na odprtje vrtčevskih vrat že nestrpno čakajo in so povsem pripravljeni. Po njenih besedah otroci potrebujejo stik s sovrstniki in igro, ki je več kot potrebna, sploh v prihajajočem prazničnem mesecu. Če se v ponedeljek odprejo, ne pričakujejo pretiranih težav pri upoštevanju usmeritev glede zagotavljanja delovanja posamičnih oddelkov, saj so tudi v času nujnega varstva zagotovili varstvo v skladu z vsemi smernicami in navodili. Seveda bodo več vedeli, ko bodo starši najavili varstvo otrok.

Še druge možnosti varstva

In ko se bodo vrata vrtca na stežaj odprla - iz okrožnica izhaja, da se bodo zelo verjetno ponovno odprla, ko bo epidemija še vedno uradno razglašena -, bodo morali zagotoviti dosledno upoštevanje vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o higienskih ukrepih za preprečevanje širjenja virusa in tudi druga priporočila. V njej so še zapisali, da NIJZ priporoča, naj starši, da bi se izognili prevelikemu številu otrok v oddelkih, uporabijo druge možnosti za varstvo otrok, če jih imajo.

Napotki ministrstva za izobraževanje vrtcem so med drugim še: če je le mogoče, naj zmanjšujejo število otrok v oddelkih, tako da je v oddelkih prvega starostnega obdobja največ osem otrok in v oddelkih drugega starostnega obdobja največ deset. Če je v oddelku več otrok, se izvajanje higienskih ukrepov intenzivira in v največji meri poskrbi, da se oblikujejo manjše skupine otrok, za katere se dejavnosti izvajajo v ločenih prostorih. Otroci različnih oddelkov se ne združujejo, kar pomeni, da ostajajo otroci istega oddelka v istem "mehurčku". Vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev naj uporabljajo zaščitne maske ves čas, tako v oddelkih pri neposrednem delu z otroki kot pri dejavnostih zunaj oddelka, na primer na sprehodih ali igrišču vrtca, in se ne družijo z drugimi zaposlenimi.

Odprtje, če bo številka obolelih pod tisoč

Šole pa so prejele informacijo, da se dogovarjajo, da se bodo v šolske klopi najprej vrnili učenci od 1. do vključno 3. razreda ter vsi otroci s posebnimi potrebami, ki so vključeni v prilagojene in posebne programe (ob izboljšani epidemiološki sliki naj bi se to najverjetneje zgodilo v ponedeljek). Hkrati se bodo odprli tudi domovi za učence s posebnimi potrebami. Druge učenke in učenci od 4. do 9. razreda se bodo izobraževali na daljavo. Izobraževanje na daljavo bo še naprej potekalo tudi v glasbenih šolah. V prostorih šole načrtujejo tudi dopolnilni pouk, druge oblike individualne in skupinske pomoči ter dodatne strokovne pomoči. V proces izobraževanja v šoli bi vključili tudi učence, ki imajo tehnične težave pri spremljanju pouka na daljavo.

Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan meni, da so šole pripravljene na vrnitev učencev prve triade. A ob tem priznava, da o ponedeljkovem odprtju dvomi glede na izjavo direktorja Bolnišnice Golnik Aleša Rozmana, da ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in določenega dela tudi gospodarstva. Včeraj so namreč potrdili 1292 okuženih z novim koronavirusom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta