Vzporedne volitve: Velika zmaga za Gibanje Svoboda Roberta Goloba, SDS Janeza Janše precej zadaj. Kako kaže ostalim?

M.R.
24.04.2022 19:01

Glede na vzporedne volitve, ki jih je za RTV Slovenija in Pop TV izvedla agencija Mediana, je z veliko prednostjo zmagala stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob. Dobila naj bi 35,8 odstotka glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Robert Golob
Nik Jevšnik/Bobo

Podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je poudarila, da to še niso uradni rezultat in da tako velike razlike niso pričakovali. "Želeli smo si visoke volilne udeležbe in menimo, da je to najpomembnejši rezultat današnjega volilnega dneva. Da so naši državljanke in državljani spoznali, da imajo pravico in dolžnost oddati svoj glas in seveda tako vplivati na to, kaj se bo v naši Sloveniji dogajalo," je dodala v izjavi za TV Slovenija.

Iz štaba Gibanja Svoboda: "To je praznik demokracije. To je praznik svobode."

Na drugem mestu je sedanja največja koalicijska stranka SDS, ki jo vodi predsednik vlade Janez Janša. Za njegovo stranko naj bi glasovalo 22,5 odstotka volivcev.

Podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs je te izide komentiral z besedami, da je treba čestitati "relativnemu zmagovalcu". Sam ocenjuje, da so rezultati vzporednih volitev deloma neverodostojni. "O našem rezultatu bo mogoče govoriti šele, ko bodo preštete glasovnice tudi iz najbolj oddaljenih volišč." Povedal je še, da je bila za SDS volilna tekma relativna težka, saj da so bili proti njihovi stranki praktično vsi osrednji mediji.

Podpredsednik SDS Aleš Hojs: "Ljudje so spet stavili na nov obraz!"

Na tretjem mestu naj bi bila stranka NSi Mateja Tonina, za katero naj bi glasovalo 6,8 odstotka volivcev. 

V štabu NSi: Podpredsednik Cigler Kralj o prvih rezultatih

Na četrtem mestu je stranka SD, ki naj bi jo glede na vzporedne volitve podprlo 6,6 odstotka volivcev. Predsednica stranke Tanja Fajon je prav tako čestitala Robertu Golobu za zmago na volitvah. "Dosegli smo naš skupen cilj. To je, da začnemo delati spremembe, da peljemo Slovenijo na novo pot. Verjamem, da bomo uspeli vrniti zaupanje ljudi v politiko in da vrnemo normalizacijo tej državi," je povedala v izjavi za TV Slovenija ter se zahvalila volivcem za glasove.

Tanja Fajon (SD): "Dosegli smo skupni cilj. Z rezultatom smo zadovoljni"

Na petem mestu je stranka Levica, ki naj bi dobila 4,4 odstotka glasov. Luka Mesec je pozdravil "splošni volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, Poljske ali Putinove Rusije. Priznal je, da je rezultat Levice "prepolovljen", hkrati pa dejal, da bo treba še počakati na uradne rezultate. 

O tem, ali bo prevzel odgovornost za slab rezultat: "Kot veste smo želeli naš rezultat izboljšati za 30 odstotkov glede na prejšnje volitve. Tako da zdaj čakamo, kakšen bo rezultat, takrat bom tudi sporočil svojo odločitev. Za zdaj bi se rad zahvalil vsem, ki so nas ta leta podpirali, ki so danes oddali glas za nas in vsem, ki so oddali glas, zato da Slovenija ostane svobodna, odprta, demokratična družba." Kam so se preselili njihovi glasovi? "Kot kažejo rezultati vzporednih volitev, je daleč največ glasov prejelo Gibanje Svoboda Roberta Goloba in najbrž je tudi tam prostor, kjer je treba iskati naše izgubljene glasove."

Ostale stranke naj ne bi prestopile parlamentarnega praga. Blizu praga naj bi bila še stranka LMŠ, ki naj bi jo podprlo 3,8 odstotka volivcev, prav tako Povežimo Slovenijo, ki je dobila 3,2 odstotka glasov volivcev. V gibanju petih strank, kjer največjo vodi Zdravko Počivalšek (Konkretno), še vedno verjamejo, da imajo realne možnosti.

Stranka SAB naj bi dobila 2,9-odstotno podporo. Predsednica Alenka Bratušek se je zahvalila vsakemu, ki je njeni stranki namenil svoj glas. "V tej volilni kampanji smo se borili, da bi Slovenijo popeljali nazaj na pravo pot, na pot demokracije, spoštovanja človekovih pravic in kot kažejo te vzporedne volitve nam je vsem skupaj tudi uspelo," je poudarila. Čestitala je Gibanju Svoboda in Golobu ter zatrdila, da je treba počakati še na prve rezultate državne volilne komisije. 

Resni.ca je glede na vzporedne volitve dobila 2,6-odstotno podporo. Ostale stranke pa naj bi dobile manj kot 2 odstotka glasov. 

Aleksandra Pivec
Damijana Žišt

Med njimi je tudi stranka Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec. Ta pravi, da so zadovoljni z delom ter da so sicer pričakovali, da bodo dosegli parlamentarni prag. "Zaradi tega nismo zadovoljni, a jutri je nov dan in gremo naprej," je menila in napovedala, da bo stranka delala naprej. Rezultat je glede na volilno kampanjo ne preseneča. Novi vladi želijo veliko uspeha pri delu in da bi "delala za vse ljudi". Pivčeva še obljublja, da bo Naša dežela ostala zelo aktivna stranka, ki bo navzoča tudi na županskih volitvah, "morda pa tudi na predsedniških".

Lahko se zgodi, da bodo rezultati drugačni od končnih rezultatov. Do odstopanj bi lahko prišlo zato, ker na predčasnih volitvah, kjer je bila udeležba visoka, vzporednih volitev niso izvajali, je za TV Slovenija pojasnila direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Državna volilna komisija je sporočila, da naj bi prve delne neuradne izide volitev začela objavljati po 19.30.

Eden vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull s šampanjcem na Trgu republike, kjer se je odvila večina protivladnih petkovih protestov.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta