V soboto zabeležili več domnevnih kršitev volilnega molka kot v celem vikendu pred štirimi leti

STA, S. M.
23.04.2022 08:47

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je danes ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v državni zbor začel danes opolnoči in se bo končal v nedeljo, 24. aprila 2022, ob 19. uri, danes do 19. ure prejela 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, so sporočili na spletnem mestu ministrstva. Večina klicev se nanaša na poslano e-poštno sporočilo na večje število naslovov in na ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji.

Letos beležijo občutno več prijav o domnevnih kršitvah volilnega molka kot leta 2018, ko je bilo v volilnem vikendu na predčasnih državnozborskihe volitvah skupaj 191 prijav - v soboto 72, v nedeljo pa 119, so pojasnili za Večer. Obravnavali so 66 zadev in izrekli osem prekrškovnih sankcij - pet v obliki glob in tri opomine.

Za kršitve predvidene visoke globe

V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Na ministrstvu za notranje zadeve zato deluje delovala dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako so lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Robert Balen

Preko dneva, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta