(VOLITVE 2022) Zadnja volilna napoved: Golob povečal prednost, tudi napovedi za koalicijo KUL dobre

Rok Kajzer Rok Kajzer
22.04.2022 21:45

Objavljamo zadnjo volilno napoved pred volilnim molkom in nedeljskimi volitvami. Napoved je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Volilna napoved kaže, da bi lahko bil najverjetnejši zmagovalec državnozborskih volitev Robert Golob in njegovo Gibanje svoboda. Za njim je SDS Janeza Janše, razlika med njima (3,7 odstotka) se je povečala v škodo SDS, še naprej pa nista zelo daleč narazen, kar pomeni, da je še naprej vse odprto. Interval zaupanja kaže, da bi se izid Golobovih gibal med 24,8 in 30,6 odstotki, Janševih pa med 21,2 in 26,8. Na tretjem mestu so SD Tanje Fajon (8,1 odstotka; interval zaupanja med 6,3 in 9,9), za njimi pa Levica Luke Mesca (7,1 odstotka; interval zaupanja med 5,4 in 8,7).

Na petem mestu je NSi Mateja Tonina, ki je precej pokvarila izid iz prejšnjih dni, kar gre pripisati aferi njihovega kmetijskega ministra (6,9 odstotka; interval zaupanja med 5,2 in 8,5), nad parlamentarnim pragom pa sta še LMŠ Marjana Šarca (4,3 odstotka; interval zaupanja med 3 in 5,6) ter SAB Alenke Bratušek (4 odstotki; interval zaupanja med 2,7 in 5,3). Po tej volilni napovedi koalicija Povežimo Slovenijo (PoS) ostala tik pod parlamentarnim pragom (3,6 odstotka; interval zaupanja med 2,4 in 4,8). Interval zaupanja ji sicer še nakazuje možnost preboja v DZ. Zelo na robu je tudi gibanje Resni.ca s tremi odstotki, interval zaupanja ji teoretično še omogoča vstop v parlament.

Leva sredina v prednosti

Zadnja volilna napoved ne kaže najbolje (zdajšnjim in morebitnim prihodnjim) koalicijskim partnerjem SDS, saj je NSi poslabšala izid, velik zdrs pa se je zgodil tudi PoS, ki ji je že obetala skoraj zagotova uvrstitev v DZ.

Grobi preračuni odstotkov kaže, da GS+KUL ta trenutek obvladuje polovico vseh glasov, SDS in NSi pa skupaj dobrih 30 odstotkov, če prištejemo še PoS, pa slabih 35.

Nekaj zanimivih premikov je še pri strankah, ki so v zadnjih dneh sicer izboljšale svoje odstotke, a je njihova uvrstitev v DZ še naprej teoretična. Na "vrhu" je Piratska stranka, sledijo ji Vesna (obe stranki sta nad dvema odstotkoma), Naša dežela, SNS in Naša prihodnost/Dobra država.

Spletna volilna napoved: nekoliko drugačna razmerja

Agencija Ninamedia je danes pripravila še dodatno, Spletno volilno napoved. V okviru spletnega kluba Ninamedie so anketirali 1653 ljudi. Rezultati, pojasnjujejo na agenciji, so nekoliko različni kot v zgornji raziskavi: razmerje med vodilnima strankama je nekoliko višje, Povežimo Slovenijo je nad parlamentarnim pragom, nekoliko slabše je pozicionirana SAB, boljše kaže pa gibanju Resni.ca in Naši deželi. 

Znotraj spletne raziskave sicer zajamejo nekoliko višji delež mlajše populacije, kar povzroča določeni razkorak pri končnem izračunu ratingov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta