Z junijem odprava večine ukrepov tudi na sodiščih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
15.05.2020 17:22

Do konca maja pa roki v zadevah še vedno ne tečejo. Ves čas tečejo nujne zadeve, od začetka maja pa tudi odločanja v nekaterih nenujnih zadevah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu bo znana tudi odločitev, kdaj bodo in kako dolge bodo sodne počitnice. Te bi zaradi epidemije lahko bile krajše. 
Andrej Petelinšek

Kljub razglasitvi konca epidemije sodišča za zdaj poslujejo tako kot so v zadnjih dneh. Torej se izvajajo nujne zadeve, prav tako pa sodišča odločajo v nekaterih neneujnih zadevah. Roki pa še vedno ne tečejo in stranke še vedno niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo. Roki bodo namreč začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Ob nespremenjeni situaciji bo to predvidoma 1. junija, so sporočili z vrhovnega sodišča.
Kot pojasnujejo na ministrstvu za pravosodje, bodo z 31. majem v pravosodju prenehali veljati ukrepi, razen tistih, za katere je opredeljeno še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov. Z junijem se bodo tako nadaljevale izvršbe in izvršilna dejanja. "Ostali ukrepi, ki so usmerjeni predvsem na področje postopkov zaradi insolventnosti, bodo glede na dejstvo, da v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo veljajo še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov, v veljavi toliko časa, kolikor za posamezen ukrep določa zakon," so pojasnili. Veljavnosti po izteku ukrepov so opredeljene denimo v členih o dodatnem položaju insolventnosti, odlogu obveznosti poslovodstva, odložitvi odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečaja, pravicah delavca pri jamstvenem skladu, izhaja iz zakona.
Ministrstvo za pravosodje bo v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo, upoštevaje odlok o preklicu epidemije z zadnjim majskim dnem, predlagalo vladi ugotovitev, da ni več razlogov za ukrepe, ki jih določa zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa, in da tudi ti prenehajo veljati z 31. majem, so napovedali. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se bo v prihodnjem tednu sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem z namenom predstavitve stanja in razlogov za preklic njegove odredbe s sredine marca, ki določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. To se je že nekoliko sprostilo 5. maja, saj sodišča od takrat lahko opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja v zadevah, ki ne štejejo kot nujne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta