Z ženskim valom v lov za Skandinavijo

Uroš Esih Uroš Esih
05.06.2020 06:01

Potem ko je Tanja Fajon prevzela SD, imamo v Sloveniji hkrati tri predsednice parlamentarnih strank, največ doslej. Slovenija je tudi na spolno pogojeni prelomnici - moški princip v politiki jo rine v Višegrad, ženski ima zgled v Skandinaviji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Tanji Fajon uspelo to, kar ni Ljudmili Novak, to je preboj stranke kljub osebni popularnosti? 
Robert Balen

Koronavirusna epidemija je tako na evropski kot svetovni ravni v ospredje postavila predsednice vlad, ki so se v kriznih situacijah izkazale kot bolj uspešne od moških kolegov. Bistvena razlika pa je bila tudi pri komuniciranji z državljani, kjer so premierke Nemčije Angela Merkel in njene skandinavske kolegice, danska premierka Mette Frederiksen, finska premierka Sanna Marin, islandska premierka Katrín Jakobsdóttir in norveška premierka Erna Solberg, svoje delo opravile bistveno bolje in bolj pomirjujoče od evropskih kolegov. V skandinavskih državah in Nemčiji je tudi zastopanost ženskega spola na najvišjih političnih položajih bistveno višja od drugih delov EU.
SD lovi evropske trende?
"Tanja Fajon je v mojih očeh bodoča premierka Slovenije, v mojih očeh je človek, ki bo Slovenijo pripeljal nazaj iz te neobičajne družbe, v katero nas vodi sedanja vlada.“ S to poslanico je prejšnji teden bivši predsednik SD Dejan Židan predal žezlo vršilki dolžnosti predsedujoče, zelo verjetno pa tudi novi predsednici SD po jesenskem kongresu. SD, kot kaže, želi z zamenjavo na vrhu stranke zajahati evropski trend kredibilnosti in vzpona političark na najvišjih položajih.

Aleksandr Pivec
STA
Katarina Kresal
Alenka Bratušek
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta