Za del finančne pogače, namenjene oborožitvi Slovenske vojske, se borijo tudi Madžari

Uroš Esih Uroš Esih
06.11.2020 06:00

Sloveniji ponujajo gosenična oklepna vozila, ki jih bodo sestavljali blizu slovenske meje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se bo vlada odločila za nakup osemkolesnikov, bo to najverjetneje model Stryker ameriškega podjetja General Dynamics. 
Reuters

Odnosi med slovensko vlado Janeza Janše in madžarsko vlado Viktorja Orbana so tesni in pogosti. Vrstijo se številni obiski ministrov na obeh straneh meje, nazadnje je ta teden obrambni minister Matej Tonin obiskal madžarskega kolega Tiborja Benköja. "Iskala sva možnosti, kje bi lahko naša in njihova obrambna industrija sodelovali v korist obeh strani," je po srečanju povedal Tonin. Precej bolj jasen je bil Benkö, ki je zavezniški državi ponudil konkreten posel.

​Kaj ponujajo Madžari

V zahodnem madžarskem mestu Zalaegerszeg, v bližini slovenske meje, madžarska vlada in nemško podjetje Rheinmetall gradita tovarno oklepnih pehotnih vozil Lynx. Madžarska vlada bo v projekt vložila približno 168 milijonov evrov, proizvodnja oklepnikov pa naj bi po načrtih stekla leta 2023. Večji del proizvodnje namerava v prvih letih kupiti madžarska vlada.

"Predvidevam, da bo tudi Slovenija zainteresirana za vozila, ki bodo izdelana na Madžarskem. Madžarska si želi, da bi lahko bila med tistimi, ki bodo oddali ponudbo za nabavo te opreme," je bil pred novinarji podjeten madžarski obrambni minister Benkö, ki se je skliceval na namero slovenske vlade, da do leta 2027 nabavi 50 oklepnikov. V okviru zakona o investicijah v Slovensko vojsko v višini 780 milijonov evrov, ki naj bi bil po optimističnih ocenah sprejet v drugi polovici tega meseca, je največ denarja, več kot 400 milijonov evrov, namenjenega za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine oziroma nakup oklepnikov 8x8.

A ko smo včeraj na ministrstvu za obrambo poizvedovali, kaj konkretno se je Tonin pogovarjal glede morebitnega nakupa madžarskih oklepnikov, so nam pojasnili, da se sogovornika na nedavnem srečanju v Budimpešti nista pogovarjala o nakupu madžarskih oklepnikov, češ da ti ne obstajajo. Poleg tega pa Slovenija še ni sprejela odločitve, katere oklepnike bo kupila za potrebe Slovenske vojske. Minister Tonin je madžarskemu kolegu tudi pojasnil, da oklepna vozila ponujajo tudi druge države, Slovenija pa ponudbe šele zbira.

Poleg tega Madžari v povezavi z Nemci ponujajo goseničarje, ki skladno z relevantno taktično študijo o nacionalnih potrebah in zahtevanih ciljih zmogljivosti Nata niso primerni za Slovensko vojsko. Ministra Tonina naj bi predvsem zanimale izkušnje Madžarske pri postavitvi omenjene tovarne na madžarskih tleh in izdelavi oklepnikov v okviru domače industrije.

"Po vsem sodeč, kar se je do zdaj govorilo in je bilo predstavljeno javnosti, ko smo kupovali kolesnike 8x8, bi bil prehod na goseničarje precejšen premik od tehničnih karakteristik, ki jih Slovenska vojska išče pri vozilih. Tako glede samih zmogljivosti, cene in kasnejšega vzdrževanja," meni obramboslovec dr. Miha Šlebir s FDV. Sogovornik pravi, da je pri tem treba izključiti politično kalkulacijo, komu je Slovenija s to vlado bližje, osnova za odločanje mora biti taktično-tehnična študija Slovenske vojske, kaj Slovenska vojska v resnici potrebuje.

​Prvi favoriti pri oklepnikih so Američani

Poznavalci ozadij orožarskih poslov v svetu in Sloveniji ocenjujejo, da je še vedno prvi favorit za to, da Sloveniji dobavi načrtovane oklepnike, ameriško podjetje General Dynamics, ki izdeluje tako oklepnike 8x8 kakor tudi oklepnike 6x6, ki jih Slovenska vojska že ima v svoji oborožitvi. Za uveljavljanje interesov omenjenega ameriškega podjetja v Sloveniji skrbi tudi po naših informacija ameriška veleposlanica Lynda Blanchard. Vprašanje nakupa ameriških oklepnikov, ZDA si namreč obetajo, da bo večina denarja od 780 milijonov evrov, ki so predvideni za investicije v Slovensko vojsko, šla prav njim, pa je bilo tudi visoko na agendi avgustovskega obiska ameriškega državnega sekretarja Mika Pencea v Sloveniji. Ta tema je bila denimo za Američane pomembnejša od podpisa zloglasne bilateralne deklaracije o varnosti 5G-omrežij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta