Za konstruktivno nezaupnico 40 poslancev, vlada ni padla. Erjavec pričakoval "nekaj več" glasov. Janša: "V KULiciji so se prešteli ... Pičlih 40"

VČ, Ž. V.
15.02.2021 21:28
Če ne prej, bo ura resnice na volitvah, pravi neuspešni mandatar Karl Erjavec. Predsednik vlade Janez Janša pa je po večernem glasovanju vse poslanske skupine spet povabil k sodelovanju "pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije". "Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije," je napisal na facebooku, ter "jutri je nov dan".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec
Robert Balen

Za 40 poslancev, proti 7 poslancev. Karl Erjavec ni bil izvoljen za novega predsednika, vlada ni padla.   

To so rezultati tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici KUL-koalicije vladi Janeza Janše, ki se je začelo tik pred 21. uro. Po celodnevni parlamentarni razpravi na izredni seji jih je prebral predsednik DZ Igor Zorčič (SMC).

Oddanih je bilo 53 glasovnic. 6 je bilo neveljavnih. Za uspeh nezaupnice bi Erjavec potreboval vsaj 46 glasov poslancev.

"Obžalujem, da je bilo samo 40 glasov. Računal sem, da jih bo nekaj več," je takoj po glasovanju ocenil neuspešni mandatar Karl Erjavec. Češ, pod prvim predlogom nezaupnice je bilo 42 podpisov. "Očitno čas še ni dozorel za spremembe," je komentiral rezultat. "Očitno DZ ocenjuje politiko vlade kot dobro," je rekel. "Vprašanje pa, kaj se bo zgodilo po koncu tega mandata čez kakšno leto, ko bodo odločali volivke in volivci." Če ne prej, bo "ura resnice" takrat, je ocenil.   

 Zdaj se bo posvetil konsolidaciji stranke Desus. Da jo pripravi na parlamentarne volitve. Ali rezultat glasovanja razume tudi kot nezaupnico strankinih poslancev njemu osebno, pa je odgovoril, da ne želi špekulirati, kdo ga ni podprl, saj je bilo glasovanje tajno.

Da so se v "KULiciji" torej prešteli in ugotovili, da za niso niti vsi iz SD, Levice, LMŠ in SAB, je na twitterju rezultat pokomentiral predsednik vlade Janez Janša.

Tudi neprevzete glasovnice nas lahko skrbijo, je po glasovanju povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.  Kdor nezaupnice ni podprl, bo svoj račun dobil izstavljen na volitvah, je povedal. KUL je glasoval, tako kot so se dogovorili, je komentiral rezultat tajnega glasovanja.

Štiri "originalne" stranke KUL so svojo nalogo opravile, pravi Šarec. Ali so jih tudi vsi v Desusu ali pa so ščli proti svojemu predsedniku ..., je navrgel na rezultat. Koalicija KUL ostaja trdna, ima alternativni program, vložene so še interpelacije proti ministrom Janševe vlade, je rekel. KUL pa da bo moral svoje aktivnosti še okrepiti, je prepričan, biti manj mehek. Taktika čakanja v zadnjem času se ni obnesla, je ocenil. 

Danes bi lahko bil mandatar kdorkoli, rezultat bi bil isti. Če ljudje, ki (ne) prevzamejo glasovnice, ne vidijo, da država ne gre v pravo smer, tudi sto mandatarjev ne bi uspelo, tako Šarec. "Zdaj so na vrsti samo še volitve," pravi. 

"Nezaupnico smo vložili v dobri veri, da bodo poslanci v zavetju anonimnosti vendarle odrekli podporo Janševi vladi, da bodo sledili občemu, ne lastnim interesom. To se ni zgodilo, a to ne pomeni, da je janšizem zmagal. Danes so si vlado rešili, to pa je tudi vse," je po glasovanju tvitnil koordinator Levice Luka Mesec. Naslednjih deset mesecev ne bo takšnih kot minulih deset, napoveduje.

Za Alenko Bratušek, predsednico SAB, še eno v KUL-navezi, je "veliko več glasov za konstruktivno nezaupnico kot proti tudi zelo jasno sporočilo". Bratuškova zagotavlja, da so nezaupnico Janševi vladi podperli vsi poslanci njene stranke.

Janševa koalicija gre torej naprej. Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina je agonija "brezupnice" končno končana.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je neuspešno nezaupnico vladi, v kateri je tudi njegova stranka, na twitterju komentiral takole. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta