Pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici: Polarizacija se poglablja, pravi politolog Zajc

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
14.02.2021 18:00
Državni zbor v ponedeljek odloča o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, ki sta jo vložila opozicijska naveza KUL in del poslancev Desusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Drago Zajc: "Odstop Erjavca je okrepitev koalicije, ta bo zaenkrat ostala skupaj."
Ob 10. uri začne državni zbor z obravnavo konstruktivne nezaupnice Janševi vladi.
Robert Balen

Imamo zaostrene politične razmere, ker se naše stranke ob izbruhu te resnično zelo nevarne in nepredvidljive epidemije niso zmogle sporazumeti za sodelovanje in skupen pristop, tako kot so se pred 30 leti ob pripravah na referendum o samostojnosti, začne politolog s FDV dr. Drago Zajc pogled na trenutno politično situacijo. Danes državni zbor glasuje o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi, opozicijska naveza LMŠ-SD-Levica-SAB in del Desusa predlagajo za izvolitev za mandatarja prvaka upokojenske stranke Karla Erjavca

Dr. Drago Zajc
Tit Košir

"Zgodba o konstruktivni nezaupnici traja dolgo. Janševa koalicija je formalno res manjšinska, a ima dovolj podpore od SNS, manjšincev in še kakšnih poslancev … Desus je res izstopil, a se je poslanska skupina, kot je videti še naprej, razdelila," komentira Zajc. Vlada se je v drugem valu epidemije, pravi, ukvarjala z eksponencialno rastjo okužb, Slovenija je imela res katastrofalno statistiko smrti zaradi covida-19. "Upamo, da se ta val umirja. Zakaj se je to zgodilo, bomo morali še ugotoviti, vendar se zdi, da so se zaradi poglabljanja politične polarizacije tudi nespoštovali nujni ukrepi. Te razmere so v zadnjem letu dni zniževale zaupanje v vlado in DZ, čeprav je sprejemal izredno pomembne pakete zakonov. Slovenija se sicer primerjalno z drugimi državami ni slabo odrezala pri ohranjanju gospodarskih aktivnosti."

Robert Balen

Položaj SMC, stranke, ki je jeziček na tehtnici, je zapleten, Zajc ga težko ocenjuje, zaradi pragmatičnosti in neideološkosti bi se lahko krepil. "Bili so tudi edina stranka v koaliciji, ki je izražala nezadovoljstvo z nekaterimi potezami predsednika Janše, se distancirala." Leva sredina, ki skuša zamenjati vlado, ima po Zajcu težave z liderstvom, bazen se je izpraznil, tam delujejo zelo različne stranke, ki se tradicionalno ne morejo povezati, zato je usoda projekta KUL "precej nejasna". Dokler imamo toliko strank, ki dobivajo po našem volilnem sistemu zadostno podporo volivcev, je trdnejšo koalicijo težko sestaviti, sklene in doda: "Tudi o tem vprašanju se politične stranke ne morejo sporazumeti. Če Janševa vlada obstane, se bodo verjetno začele priprave na volitve, če politična leva sredina in elita, ki k njej ne gravitira, ne bodo dobile novega povoda za še kakšno akcijo. Res pa je, da vlada in Janša sama skrbita za konflikte, ki razburjajo mnoge, govorim predvsem o intervencijah v medije, STA, univerzo, policijo in tako dalje. Verjetno bo po glasovanju potrebna tudi rekonstrukcija." (mst)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta