Za pogajalsko mizo želijo manj sindikatov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.08.2016 19:38
Nov vladni predlog zakona o reprezentativnosti sindikatov dviga temperaturo in vnaša razdor med sindikati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot da pogajanja o sproščanju še veljavnih ukrepov v javnem sektorju ne bi bila že tako velik zalogaj za vlado, si je ta na jesenski koledar postavila še eno temo, ki, še preden so se usklajevanja sploh pričela, že močno dviga temperaturo med sindikati. To je nov predlog zakona o reprezentativnosti sindikatov, ki močno zaostruje pogoje, ki določajo, kdaj je neki sindikat, zveza ali konfederacija reprezentativna in potemtakem sploh pristojna za pogajanja o delovnih pogojih in plačah delavcev bodisi na ravni delodajalca bodisi širše.

Boris Koprivnikar

Ne tako, kot se je namenila vlada

Na vladni strani sicer pojasnjujejo, da je prenova tega področja potrebna že zaradi prilagoditve razmeram na področju sindikalnega delovanja. Zato želijo z novim zakonom med drugim poenostaviti postopke registracije sindikata in vzpostaviti transparenten in učinkovit sistem določanja reprezentativnosti.

Branimir Štrukelj

Zaostrovanje pogojev ustavno sporno?

Seveda predstavniki poklicnih sindikatov in novih central to vidijo drugače.

Konrad Kuštrin

, predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, je že pred časom zapisal, da je zakon domnevno nastal s sodelovanjem z velikimi konfederalnimi centralami in je jasno opaziti, da bi status reprezentativnosti ohranili samo tisti sindikati in konfederacije, ki izhajajo iz edine v socializmu delujoče sindikalne zveze, ter tisti, ki se udejstvujejo na skrajnem levem polu političnega prostora.

Gvido Novak
Jakob Počivavšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta