Za vstop s Hrvaške na mejnih prehodih daljše kolone, a Slovenci se domov še ne vračajo

V.B., A.L., STA
22.08.2020 07:47

Ponekod na meji s Hrvaško so daljše čakalne dobe, ki pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam za avgustovsko soboto niso neobičajno dolge. Da uvedba karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon, kažejo tudi informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. Več Slovencev tako pričakujejo v prihodnjih dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za zdaj so na mejnem prehodu Gruškovje večinoma tuje registracije. Slovenci se bodo predvidoma vračali jutri in v ponedeljek. Do takrat imajo namreč čas, da se vrnejo brez obvezne karantene. “Predpisi so jasni in mi se jih bomo držali,” pravi pomočnik komandirja PMP Gruškovje Mirko Skuhala in opozarja, naj se vsi pravočasno odpravijo na pot.
Na največjem mejnem prehodu PU Maribor za zdaj ni večjih zastojev. Trenutna čakalna doba za vstop v državo je ena ura. Med potniki pa trenutno prevladujejo Nemci, Avstrijci in Švicarji. “Slovence pričakujemo zvečer, v večjem številu pa jutri in v ponedeljek,” meni Skuhala.

Gruškovje.
Vida Božičko
Gruškovje.
Vida Božičko

Gost promet tudi na hrvaških cestah

Več voznikov je sicer namenjenih tudi na Hrvaško, na izstop iz Slovenije morajo tako čakati na mejnih prehodih Dragonja, in sicer okoli eno uro, ter po pol ure na mejnih prehodih Gruškovje, Sečovlje in Sočerga.
Od jutra je kolona vozil tudi pred mejnim prehodom Karavanke na avstrijski strani, trenutno je dolga okoli štiri kilometre. Prav tako se sedemkilometrska kolona vije na slovenski strani predora Karavanke, zato voznikom, ki so na poti proti Kranjski Gori, svetujejo izvoz Jesenice - vzhod. Predor zaradi gostega prometa občasno zapirajo, prav tako zaradi 1,6-kilometrskega zastoja in kontrole občasno zapirajo predor Ljubelj proti Avstriji, poroča Prometnoinformacijski center.
Kot je za STA pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave (PU) Koper, mejni prehod Dragonja denimo prečka veliko Nemcev in Čehov, Slovencev pa je zelo malo. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor je pojasnila, da je na Gruškovju podobno. Da med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili tudi s PU Novo mesto.
Povečan promet je na to poletno soboto tudi na hrvaških cestah. Hrvaški avtoklub poroča o gostem prometu na avtocesti med cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu in Karlovcem v smeri proti Dalmaciji ter od vozlišča Bosiljevo proti Reki. Prav tako je gost promet na avtocesti od Splita proti Zagrebu v okolici Zadra. Močno obremenjen je tudi most na Krk, v smeri proti otoku je kolona vozil dolga okoli štiri kilometre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta