Začenja se poskus uvedbe prednostnega glasu na parlamentarnih volitvah

14.01.2020 11:16

Konec 2020. bosta minili dve leti, kolikor je ustavno sodišče zapovedalo politiki, da popravi volilno zakonodajo. V LMŠ bodo začeli zbirati podpise za rešitev, ki ji tačas kaže na večjo podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Kot kaže, večina poslanskih skupin trenutno podpira ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, a se postavlja vprašanje, ali imamo za to spremembo 60 ali več glasov poslank in poslancev. Da bi ugotovili, ali obstaja dovolj poslanskih glasov za vložitev takšnega predloga zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo, bomo začeli zbirati podpise za vložitev pripravljenega zakona," je vodja poslanske skupine največje vladne stranke, LMŠ, Brane Golubović napisal predsedniku republike Borutu Pahorju, predsednik pa nato obvestil pogajalce parlamentarnih strank. Pred poslanci, je napisal Golubović, "je edinstvena priložnost in hkrati velika odgovornost, da pravočasno odpravimo ustavno neskladnost ter državljankam in državljanom zagotovimo odločilni vpliv na izbiro predstavnikov v zakonodajnem telesu"
Znano je: konec 2020. bosta minili dve leti, kolikor je ustavno sodišče zapovedalo politiki, da popravi volilno zakonodajo, ker aktualna ureditev z volilnimi okraji ne ustreza več nobenim kriterijem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta