Zadnji govor ministra Brežana: Ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej niti nismo mogli storiti

L. M.
09.10.2023 14:12

Kot minister sem vedno dajal prednost strokovnim odločitvam pred navodili ali všečnimi rešitvami, je v svojem zadnjem nastopu pred poslanci poudaril Uroš Brežan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo je sredstva za popoplavno obnovo na račun dobilo šele minulo sredo, je poudaril Uroš Brežan.
Robert Balen

Poslanci so se ob začetku današnje izredne seje seznanili z odstopoma Uroša Brežana s položaja ministra za naravne vire in prostor ter Sanje Ajanović Hovnik s funkcije ministrice za javno upravo. Brežan je v obrazložitvi svojega odstopa ponovil, da obžaluje, da v času priprave zakona o obnovi in razvoju vladni resorji ne sodelujejo še bolj intenzivno in predvsem skupaj iščejo rešitve na prizadetih območjih. "Zato mi veliko pomenijo glasovi s terena, ki so povedali, da delamo dobro," je dejal Brežan.

Brežan pred poslanci zavrnil premierjeve očitke in pojasnila

Kot je poudaril, pa zavrača pojasnilo, ki je minulo sredo pospremilo njegovo odstopno izjavo, in sicer da občine preko njihovega ministrstva niso dovolj hitro prejele sredstev za obnovo. "Sredstva, za katera gre, smo namreč na račun ministrstva prejeli šele v sredo, četrtega oktobra, taisti dan. Tako preprosto ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej niti nismo mogli storiti. Vsi tukaj prisotni pa veste, da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih izven našega ministrstva in se jih je zato treba lotiti tam," je pojasnil zdaj že nekdanji minister za naravne vire in prostor.

Premier je Brežanu očital, da mu po poplavah ni uspelo dovolj hitro reorganizirati dela na ministrstvu.
Robert Balen

S temi besedami je zavrnil pojasnila predsednika vlade Roberta Goloba, ki je zatrjeval, da je zaupanje v Brežana izgubil prav zaradi prepočasnih postopkov glede izplačil po poplavah. "To ministrstvo je postalo ozko grlo, ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je prejšnji teden pojasnil Golob in dodal, da Brežanu po poplavah ni uspelo dovolj hitro reorganizirati dela na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Strokovnim argumentom dajal pred navodili ali všečnimi rešitvami

Brežan je še pojasnil, da jim je v času njegovega mandata uspelo okrepiti ministrstvo in stabilizirati direkcijo za vode, zagotoviti dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč ter v na vladi sprejetih proračunih za leti 2024 in 2025 zagotoviti dodatna sredstva za urejanje vodotokov in hudournikov. "Področje varstva narave smo dvignili na nivo direktorata. Naj povem, da bom tudi v svojih prihodnjih izzivih vedno dajal prednost strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami," je poudaril Brežan in dodal, da je vedno podprl strokovno utemeljene in pretehtane odločitve, četudi so se izkazale za težke, denimo v primeru odločbe o odstrelu medvedov.

Brežan je dejal, da je kot minister prednost dajal strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami.
Robert Balen

"Zato se tudi poslavljam s ponovnim opozorilom, ki zadeva strokovno in participativno urejanje prostora. Tu se nam ponujata dve skrajni možnosti, na eni strani dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in družbeno sprejemljive, na drugi strani pa hitre, všečne rešitve, prepogosto v korist posamičnim interesom, dolgoročno pa družbi in posameznikom prinašajo več škode kot koristi. To je lekcija, ki nam jo je uprizorila narava to poletje. Zato je pred mojo začasno naslednico in prihodnjimi odločevalci velika odgovornost, ki presega neposredno prizadete v poplavah," je pojasnil Brežan. Po njegovih besedah lahko politika širok družbeni konsenz o prostoru in naši prihodnosti doseže le skupaj s stroko, angažirano civilno družbo in z lokalnimi skupnostmi. "Brez tega bo že tako omajano krhko ravnovesje med naravo in družbo, okoljem in človekom, še bolj nepovratno porušeno," je še dodal Brežan.

Do imenovanja njegovega naslednika bo ministrstvo za naravne vire in prostor začasno vodila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Vodenje ministrstva za javno upravo bo začasno prevzel finančni minister Klemen Boštjančič. Slednji je danes ocenil, da je na ministrstvu za javno upravo kar nekaj odprtih zadev. Dodal je, da ceni delo, ki ga je opravila Ajanović Hovnik, tako na področju pogajanj s sindikati javnega sektorja kot pri izboljšavi učinkovitosti javne uprave: "Po svojih najboljših močeh se bom potrudil, da nadaljujemo dialog, neresno in nepošteno pa bi bilo napovedovati kakršnekoli rezultate."

Se pa skupaj z odhajajočima ministroma, kot kaže, ne bodo poslovili njuni državni sekretarji. Na ministrstvu za javno upravo tako državna sekretarja ostajata Jure Trbič in Mojca Ramšak Pešec, je na današnji dopisni seji sklenila vlada. Na ministrstvu za naravne vire in prostor po informacijah STA zaenkrat prav tako ne bo kadrovskih sprememb. Na položaju državnih sekretarjev naj bi tako ostala Matej Skočir in Lenka Kavčič, ki sta sicer ob odstopu Brežana morala tudi sama podati odstopni izjavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta