Zakaj bo Robert Golob najemal poslovno letalo, kaj se dogaja s falconom?

M.R., STA
30.05.2023 19:12

Ko za poti predsednika vlade Roberta Goloba ne bo na voljo vladno letalo falcon, bo njegov kabinet najemal poslovno letalo s posadko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladno letalo falcon
Tit Košir

To so za spletni portal N1 odgovorili v kabinetu Roberta Goloba. Odgovarjali so na vprašanje, zakaj je kabinet objavil javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko. 

Časnik Finance je poročal, da so se na razpis prijavili v podjetjih Janez let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice. Z obema prijaviteljema bo kabinet sklenil okvirni sporazum, ko bodo letalo potrebovali, bodo obe podjetji pozvali, naj oddata ponudbo in potem izbrali ugodnejšo. Sporazum bo sklenjen za dve leti, za lete pa bodo porabili do 120 tisoč evrov. 

Letalo bodo potrebovali, ko falcon zaradi zasedenosti, servisa ali okvare ne bo na voljo. Pri uporabi falcona imata prednost pred Golobom predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič

Doslej je Golob za svoje poti uporabljal falcona in tudi redne letalske linije. 15. junija pa gre falcon na redni servis, ki naj bi predvidoma trajal deset tednov. 

Robert Golob
Robert Balen

Pretekli teden na falconu odkrili napako

Spomnimo, da so pretekli ponedeljek na falconu odkrili napako, zaradi katere minister za obrambo ni mogel na zasedanje obrambnih ministrov v Bruselj. "Vladno letalo falcon se je 17. maja vrnilo s popravila na servisu v Švici in je bilo v operativni uporabi vse do ponedeljka, ko zaradi opozorila indikatorja delovanja motorja ni smelo poleteti proti Bruslju," je preteklo sredo potrdilo obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je bila po pregledu motorja ugotovljena manjša napaka enega od indikatorjev.

Falcon je v preteklosti zaradi okvare že nekajkrat ostal prizemljen. Nazadnje se je letalo poškodovalo 5. maja, potem ko je predsednico republike Natašo Pirc Musar pripeljalo na kronanje Karla III. v London. Kmalu po pristanku je namreč falcon odletel v Stockholm po ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, a je letalo med letom zašlo v nevihtni oblak, zaradi česar se je poškodovalo.

Vladno letalo se je sicer varno vrnilo na Brnik, a za nadaljnje letenje ni bilo primerno. Zaradi poškodbe falcona je morala predsednica Pirc Musar iz Londona domov odpotovati s slovaškim vladnim letalom. Letela je do Bratislave, iz slovaškega glavnega mesta pa je nato predsednica proti Ljubljani odšla z avtomobilom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta