Zakaj je kazen za prehitro vožnjo v naselju nižja, kot če imamo v avtu prvo pomoč, ki ji je potekel rok trajanja?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
11.11.2022 13:00

Je prva pomoč s pretečenim rokom uporabe nevarnejša od prehitre vožnje, na katero - z razlogom - policisti ves čas opozarjajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Kot nesmiselno in nelogično je menjavanje paketa prve pomoči po preteku roka uporabe označil uporabnik enega od družbenih omrežij. In ni edini. Tovrstne spletne razprave, ki se vnamejo tu in tam, med ljudmi sprožijo vprašanja, čemu morajo vsakih pet let v vozilu zamenjati paket prve pomoči, kaj konkretno je neuporabno in kam s starim paketom. Navidez preprosta vprašanja, ki v praksi, ko želimo najti odgovore, terjajo precej časa. 

Spomnimo, na škatli s pripomočki za prvo pomoč, ki mora biti v vsakem osebnem avtomobilu, je praviloma naveden tudi rok trajanja: pet let. Po preteku tega roka posamezni pripomočki (pravilnik določa rok trajanja le sterilnemu materialu) niso več uporabni, zato jih je treba zamenjati z novimi, najbolje kar z novo škatlo. Kot pišejo pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS), velja ta predpis od leta 2005. Pred tem so bile škatle s pripomočki za prvo pomoč uporabne, dokler je bil v uporabi avtomobil.

Zdaj je situacija drugačna, z novimi pravili, ki jih opredeljuje pravilnik o delih in opremi vozil, je bil uveden tudi datum uporabnosti sterilnih pripomočkov. Članek, ki ga je za AMZS že pred leti, aktualen pa je še danes, napisal France Kmetič, pravi takole: "Predpis o dobi trajanja namreč pomeni, da morajo lastniki avtomobilov in tudi drugih motornih vozil na vsakih pet let zamenjati sterilne pripomočke za prvo pomoč, kar je seveda voda na mlin ali bolje rečeno denar v denarnicah izdelovalcev in prodajalcev pripomočkov za prvo pomoč, pa seveda tudi države, ki pristavi svoj lonček s pobiranjem davka na dodano vrednost, posledično pa tudi drugih davkov (na primer na dobiček izdelovalcev in prodajalcev)."

Starega paketa prve pomoči ni treba zavreči

In kakšna je torej situacija danes? Kam s paketi s pretečenim rokom, kakšne so kazni? V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, večina uporabnikov pa ne ve, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Da stari paketi prve pomoči ne bi pristali v smetnjakih, so pri AMZS že pred časom uredili zbirna mesta, zbrane pripomočke pa za izobraževalne namene uporablja Rdeči križ Slovenije. Zbirna mesta so urejena po vsej Sloveniji – v vseh enotah AMZS, kjer izvajajo tehnične preglede, in v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Starega paketa prve pomoči torej ni treba zavreči, ob tem pa se poraja tudi vprašanje, kakšna kazen vas lahko doleti, če vas ustavi policist in ugotovi, da je paketu rok trajanja že potekel. Podatkov o tem, koliko tovrstnih kazni letno napišejo, na Generalni policijski upravi nimajo, povedo pa: "V zakonodaji je med drugim določeno, da mora imeti vozilo brezhibno delujoče predpisane dele in opremo, med katero spada tudi komplet prve pomoči." Policisti so lani ugotovili 22.664 kršitev 1. odstavka 41. člena zakona o motornih vozilih. "V tej številki so poleg nepravilne opreme (kamor spada tudi prva pomoč) vključeni tudi prekrški glede nedelujočih predpisanih delov in neizpolnjevanja predpisov glede varovanja okolja." Predpisana globa za kršitev, kamor sodi tudi prva pomoč s pretečenim rokom, znaša 100 evrov. 

Je prva pomoč s pretečenim rokom uporabe nevarnejša od prehitre vožnje?

Pregled zakona o pravilih cestnega prometa pokaže, da je kazen za vožnjo s prvo pomočjo, ki ji je rok trajanja že potekel, višja kot denimo kazen za prekoračitev omejitve hitrosti v naselju vključno do 10 kilometrov na uro (40 evrov) ali če napačno vozimo skozi krožišče (80 evrov). 

Je prva pomoč s pretečenim rokom uporabe torej nevarnejša od prehitre vožnje, na katero - z razlogom - policisti ves čas opozarjajo? Na podlagi česa se določajo kazni? Na Generalni policijski upravi odgovora nimajo, usmerili so nas na ministrstvo za infrastrukturo, kjer pa skopo odgovarjajo: "Zakon o motornih vozilih je sprejel državni zbor, pri tem pa je bilo ocenjeno, da je globa, ki je določena v petem odstavku 41. člena zakona o motornih vozilih (ZMV-1), primerna."

Na vprašanja, ali je lahko uporaba kompleta prve pomoči s pretečenim rokom v določenih primerih nevarna, in če da, kdaj konkretno, pa tudi, ali na ministrstvu za infrastrukturo razmišljajo, da bi zakon o tem, na koliko časa menjati prvo pomoč, spremenili in ta rok nekoliko podaljšali, odgovora nismo dobili. Odgovore na to naj bi po besedah zaposlenih na ministrstvu za infrastrukturo imelo ministrstvo za zdravje, tam pa pravijo, da jih nimajo, in nas preusmerijo nazaj na že omenjeno ministrstvo za infrastrukturo. Posamezni deli torej ostajajo nejasni, vendarle pa je dobro vedeti, da lahko po petih letih paket prve pomoči namesto v smetnjaku odložite pri AMZS. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta