Zakaj Olimski sir izdelujejo tudi v Romuniji?

Miha Raičevič Miha Raičevič
05.08.2024 11:22

Na omrežju X je uporabnik opozoril, da si je za malico privoščil olimski sir, ki pa ga proizvajajo - v Romuniji. Pozanimali smo se pri proizvajalcu, Olimski sirarni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na družbenem omrežju X se je pojavila objava uporabnika, ki je govorila o nakupu olimskega belega sira s čilijem, namenjenega peki na žaru. Uporabnik je z etikete na pakiranju razbral, da je olimski sir proizveden v Romuniji, in dodal, da je bil sicer dober. Proizvajalec je tudi zapisal, da sir ne vsebuje konzervansov in da je narejen po "slovenskem receptu". Gre za Olimsko sirarno, ki ima sedež registriran v Ljubljani, sicer pa ima sirarno v občini Šmarje pri Jelšah. Tam sir proizvajajo že od leta 1997.

Direktorica podjetja Tina Štojs je za Večer pojasnila, da so bili prvi sirarji v Sloveniji in Evropi, ki so naredili sir za žar iz kravjega mleka. Poudarjajo, da je proizvodnja tekla nemoteno, dokler niso v Sloveniji dobili konkurence drugih proizvajalcev. Prodaja je nato upadla in so se morali obrniti tudi na tuje trge, v Avstriji in Nemčiji. V Nemčiji sta verigi Rewe group in Edeca pohvalili njihov sir, a da so kapacitete premajhne, zato so se povezali še z italijanskim partnerjem, ki pa ima svoje kravje mleko in sirarno v Romuniji. Z njim so tudi sklenili pogodbo za proizvodnjo sira. Trenutno ga sicer prodajajo samo v Sloveniji, načrtujejo pa, da ga bodo pozneje izvažali tudi v Nemčijo. 

Tako mesečno 100 kilogramov sira s čilijem proizvedejo v Sloveniji, 200 kilogramov pa v Romuniji. Za Večer so poslali tudi videoposnetek svoje sirarne v Sloveniji. Na siru, ki je proizveden v navedeni slovenski sirarni, pa je etiketa, na kateri piše, da gre za "slovensko kvaliteto". Izdelek sicer nima certifikata "Izbrana kakovost - Slovenija", ki potrošnikom zagotavlja, da gre za proizvod, pridelan in predelan v Sloveniji. Takšni proizvodi morajo izpolnjevati tudi stroge standarde, ki sicer presegajo osnovne zahteve in so podvrženi tudi nadzoru neodvisnih certifikacijskih organov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta