Zakaj otroke pogosto boli trebušček

Jana Juvan Jana Juvan
24.04.2024 00:00

Funkcionalna bolečina v trebuhu prizadene 30 odstotkov otrok in je glavni razlog za odsotnost iz šole

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolečine v trebuhu pri otrocih večinoma izzvenijo.
Sašo Bizjak

V Evropi poteka skupna kampanja, ki naslavlja ozaveščanje o bolečinah v otroških trebuščkih. Natančneje, gre za funkcionalno bolečino v trebuhu pri otrocih, ki prizadene skoraj tretjino otrok v šolskem obdobju in je najpogostejše stanje, s katerim se srečujejo pediatri.

O funkcionalni bolečini v trebuhu sicer govorimo, ko bolečina v trebuhu vztraja vsaj štiri dni v mesecu vsaj dva meseca zapored in se ne pojavi med hranjenjem ali menstruacijo. Otroku je ob tem lahko tudi slabo, čuti vrtoglavico in utrujenost, ima glavobol, težave s spanjem in bolečine v okončinah. 

Vzeti si čas

Gre za področje, ki je premalo obravnavano, so ugotovili pediatri, hkrati pa predstavlja glavni vzrok za odsotnost otrok iz šole po vsem svetu. "V več kot 90 odstotkih gre za nekaj neorganskega, torej v ozadju ne bo patologije, kot je rana na želodcu ali rak, ki bi zahtevala obsežno diagnostično ukrepanje z zdravljenjem. Običajno gre za motnje povezave med možgani in prebavili," pove gastroenterolog dr. Jernej Dolinšek, predstojnik pediatrične klinike UKC Maribor. Pojasni, da je naše centralno živčevje povezano s prebavili, kjer je celo več živčnih celic kot v možganih. "Kar se dogaja v trebuhu, torej pošilja signale navzgor. In možgani včasih to sprocesirajo narobe, zato otroci občutijo nelagodje - tukaj je še vpliv okolja, staršev, šole ... kar vse skupaj še potencira," pripoveduje. Tako pride do številnih odsotnosti otrok iz šole, staršev iz službe - pa tudi do številnih preiskav, vse to pa pomeni veliko škodo ne le v osebnem, ampak tudi širše v ekonomskem smislu. 

Gastroenterolog dr. Jernej Dolinšek, predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor
Sašo Bizjak

Kje torej vidijo rešitev? "Če bi si vzeli čas, bi videli, da otrok napreduje normalno in nima nobenih alarmantnih simptomov in bi lahko pojasnili naravo teh funkcionalnih bolečin ter otroka hitro vrnili v normalno življenje. Ker smo močno pod pritiskom tehnicistične in hiper-preiskavne medicine, tudi ker ne želimo pristati na sodišču, pa raje opravljamo preiskave. Ampak ko ničesar ne najdemo, lahko starše in otroka še bolj prestrašimo. Mislijo, da je res nekaj hudega. Na koncu narediš vse mogoče preiskave in ugotoviš, da ni nič hudega, kar pa bi lahko že takoj ob anamnezi ugotovil, če bi si vzel čas," pojasni Dolinšek.  Pove, da so v raziskavi na tisočih otrocih, ki so imeli bolečine v trebuhu, le pri desetih odkrili neko hujšo bolezen.    

Pred testom še bolj boli

Ne gre za psihosomatska obolenja, poudari. "Gre za to, da so neke motnje v živčnih povezavah. Signali iz trebuha so tako močni, da povzročajo bolečino. Prej bi lahko rekli, da gre za nevrološko okvaro. Psiha pa lahko težave bodisi potencira ali zmanjša. Če ima tak otrok recimo test, ga bo trebušček še bolj bolel. Sigurno je torej tudi povezano s stresom, ob koncu šole pričakujemo povečanje teh težav, nenazadnje nekateri otroci v tem iščejo sekundarno korist, ker jim ni treba iti v šolo," še razloži. Po raziskavah ima polovica otrok s funkcionalno bolečino v trebuhu tudi visok nivo anksioznosti zaradi te bolečine, to pa lahko vodi tudi v depresijo.  

Če ima otrok test, ga bo trebušček še bolj bolel. 
Taylor Flowe

Metode zdravljenja so lahko zelo različne - od pravilne prehrane z veliko vlakninami, redne aktivnosti, dovolj spanja in zmanjševanja stresa, predpisovanja analgetikov, nevroloških zdravil, antidepresivov do hipnoterapije, kognitivne terapije, nevrostimulacije ... "Osnovna metoda pa je poslušati pacienta in iz narave težave razbrati, da ni v ozadju nič nevarnega, kar bo že pomirilo otroka in starše ter posledično zmanjšalo težavo. Praviloma izzveni samo od sebe," sklene Dolinšek.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta