Zakaj so na TVS v živo prenašali shod, h kateremu je pozval premier Janša?

L. M.
03.03.2022 19:54

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pojasnjujejo, zakaj so v sredo na prvem programu v živo prenašali shod v podporo Ukrajini, na katerem so med drugim nastopili predsedniki vseh treh vladnih strank. K shodu je prek Twitterja pozval premier Janez Janša, organiziralo pa ga je kulturno društvo Ljubljana – Kijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg ukrajinskega veleposlanika so zbrane na shodu nagovorili tudi šefi vseh treh vladnih strank.
Borut Zivulovic

Na RTV Slovenija pojasnjujejo, da je eno od temeljnih poslanstev javnega servisa pravočasno ter celovito obveščanje javnosti o vseh pomembnih dogodkih doma in po svetu: "Vojna v Ukrajini je nedvomno zgodovinsko prelomni dogodek, ki zahteva temeljito in poglobljeno pokrivanje z vseh zornih kotov." Po njihovih navedbah Televizija Slovenija vojno v Ukrajini obsežno pokriva tako v rednem informativnem programu kot tudi z izrednimi oddajami. "V prizadevanjih, da bi gledalcem ponudili karseda celovito sliko vsega dogajanja, povezanega z Ukrajino, je vodstvo Televizije Slovenija sprejelo odločitev o prenosu shoda v podporo Ukrajini," so pojasnili na Kolodvorski in dodali, da so bile med prenosom na voljo tudi informacije o klicnem centru za pomoč beguncem iz Ukrajine, ki ga je vzpostavila vlada.

Na shodu za Ukrajino tudi predstavniki vladnih strank

TVS je shod v podporo Ukrajini v sredo v živo prenašala na prvem programu. Na omenjenem zborovanju so zbrane nagovorili tudi predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša, obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin ter gospodarski minister in prvak Konkretno Zdravko Počivalšek. Med govorci je bil tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je podpredsednik stranke Konkretno. V javnosti so se pojavile ocene, da vladajoča politika poleg izrazov solidarnosti in podpore Ukrajini shod izrablja tudi za potrebe predvolilne kampanje pred državnozborskimi volitvami 24. aprila.

Televizija Slovenija je shod v podporo Ukrajini v živo prenašala na prvem programu.
Borut Živulović

Vodstvo TVS naj bi zaposlenim sporočilo samo, da se ob 17. uri vključujejo na prizorišče shoda v podporo Ukrajini, ki se ga bo udeležil celoten državni vrh. To se ni zgodilo, saj sta na dogodku manjkala predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič. K omenjenemu shodu je v nedeljo zvečer prek Twitterja pozval predsednik vlade, poleg Ukrajincev, ki živijo v Sloveniji, pa so se na zborovanju zbrali zlasti Janševi privrženci in člani največje vladne stranke SDS.

RTVS: Še naprej bomo "programsko fleksibilni"

Na RTVS niso pojasnili, kdo v vodstvu TVS je sprejel odločitev, da bodo v živo prenašali zborovanje na Kongresnem trgu. Prav tako niso pojasnili, zakaj se niso odločili za neposredni prenos torkovega shoda za mir, ki so ga na Trgu republike pripravile nevladne organizacije ter ali nameravajo dogodke, kot so različni shode in protesti, v živo prenašati tudi v prihodnje. So pa med drugim poudarili, da si bodo še naprej prizadevali, da bodo "programsko fleksibilni in da bodo program prilagodili aktualnemu dogajanju". Ob tem so spomnili, da je bila v generalnem vodstvu sprejeta tudi odločitev o pripravi dobrodelnega koncerta Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelni koncert Simfoničnega orkestra RTVS z gosti bo 8. marca mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvem programu TVS, prvem programu Radia Slovenija, na Radiu Koper – Capodistria, Radiu Maribor in spletnem portalu MMC. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta