Golob bi odstranil ograjo na meji. Katere ukrepe v primeru vodenja vlade še napoveduje in kdo mu svetuje na obrambnem področju?

Matej Grošelj Matej Grošelj
01.03.2022 13:07

Kandidat za mandatarja prihodnje vlade Robert Golob napoveduje ureditev medijskega področja in novo smer zunanje politike, ki se mora po njegovo umakniti s twitterja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob: S koalicijo KUL ne bomo imeli predvolilnih dogovorov o delitvi oblasti. Za to bo napočil čas po volitvah. 
Robert Balen

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je napovedal, da se bo v primeru vodenja prihodnje vlade zavzel za umik žičnate in panelne ograje na slovenski meji. „Ograja se je izkazala kot neučinkovita. Prepričan sem, da se bo umaknila, saj ne služi nobeni funkciji več. V ničemer ni pomagala pri zajezitvi migrantskih tokov,“ pravi Robert Golob.

O vojnem dogajanju v Ukrajini je povedal, da gre za tragedijo svetovnih razsežnosti. Pozdravil je pogovore o miru in izpostavil, da se konflikt ne more rešiti drugače kot za pogajalsko mizo. „Poleg pomoči Ukrajini mora Slovenija poskrbeti, da njeni državljani in podjetja ne bodo prizadeti zaradi sankcij proti Rusiji,“ je dejal. Zavzel se je za povečanje sredstev v obrambnem proračunu na način, da bo država vlagala v tržne niše, prek katerih bo prispevala k svetovnemu miru. Izpostavil je povečanje finančnih sredstev za civilno zaščito, ki lahko nudi pomoč tudi zvezi Nato. 

Golob pravi, da Slovenija potrebuje premislek o vodenju svoje zunanje politike. „Nobena resna zahodna država ne vodi zunanje politike prek twitterja enega posameznika. Slovenija si tega ne more privoščiti, ko se krega z velesilami in hujska k nadaljevanju spopadov v Ukrajini. Naša država mora spodbujati k miru,“ je povedal Robert Golob, ki se bo izognil skušnjavi hitrih prstov in zaradi tega ne bo odprl svojega računa na twitterju. Na področju obrambne politike stranki svetuje profesor in nekdanji minister za obrambo Anton Grizold.

Gibanje Svoboda bo 19. marca v Ljubljani izvedlo predvolilno programsko konvencijo, kjer bo stranka predstavila svoje kandidate za poslance v državnem zboru. S programom se po besedah Goloba ukvarja šestdeset strokovnjakov z različnih področij. Med prioritetami je tudi ureditev medijskega področja. „Najostreje obsojamo dejanja vladajoče klike, ki želi demontirati RTV Slovenija in poskuša narediti kopijo madžarskih medijev. To ni v javnem interesu,“ je rekel Golob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.