Zakon o zaščiti živali: Razburja seznam prepovedanih živali

Vida Božičko Vida Božičko
15.06.2021 06:00
Predlog spremembe zakona o zaščiti živali najbolj razburja lastnike eksotičnih živali, ki se bojijo napovedanega seznama prepovedanih vrst.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po predlogu vlade novela zakona o zaščiti živali ureja področje odgovornega lastništva domačih živali. Predlog med drugim prinaša natančnejšo sledljivost izvora psa, ki bi preprečevala preprodajo in ilegalni trg. Uvaja se tudi zahteva o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali, ki ne bo obvezna za vse lastnike, bo pa to prvi ukrep pri ugotovljenih kršitvah. "Taki skrbniki se bodo udeležili usposabljanj, ki so zdaj že obvezna za zaposlene v hotelih za hišne živali in prevoznike živih živali," so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Prepovedana bo usmrtitev zdravih zapuščenih živali po 30 dneh ter usmrtitev zaradi pridobivanja kože ali krzna. Tudi privezovanje psov naj bi bilo po novem prepovedano, vendar so tukaj predvidene izjeme. Ena od teh so psi na kmetijah, kjer opravljajo tudi nalogo varovanja premoženja. Tam bodo lahko na povodcu, če bo ta na vodoravnem vodilu, dolgem vsaj pet metrov, in bo omogočal psu gibanje vsaj štiri metre na vsako stran.

Ljubitelji živali bi pričakovali več

"Bojimo se, da bo ta izjema pogosto izkoriščena," pa glede psov na verigi pravi Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana. Novela po njenem mnenju sicer prinaša tudi kakšno pozitivno spremembo, vendar so v celoti nad njo razočarani, saj ogromno tem ostaja neurejenih, številnih živali pa sploh ne zadeva. "Nekaj živalskih vrst ne spada v nobeno kategorijo in za njih ni določeno, kdo jim v primeru poškodbe ali bolezni pomaga. Pogost primer sta golob ali vrabec. Tudi lovnim živalim v mestih ni namenjena nobena pomoč. Za lovne živali so sicer odgovorni lovci, vendar v mestih poškodovanim ali bolnim živalim ne pomagajo," še razlaga in nadaljuje, da so živali še vedno pogosto obravnavane kot predmeti, tudi ko gre za inšpekcijske postopke. "Več predlogov smo podali, a jih niso upoštevali. Med drugim to, da bi v primeru smrti skrbnika ali ob njihovi namestitvi v dom za starejše oziroma bolnico za žival primerno poskrbeli v roku 24 ur."

Seznam prepovedanih eksotičnih živali še v pripravi

Največ nezadovoljstva pa je med lastniki eksotičnih živali. Predlog novele namreč omejuje lastništvo teh živalskih vrst, in sicer zaradi zaščite življenja, zdravja in dobrobiti živali, varovanja zdravja ljudi ter ohranjanja narave. Ministrstvo naj bi tako pripravljalo seznam dovoljenih in prepovedanih živali. Prepovedane vrste pa bi lahko imeli le v živalskih vrtovih.

Biologinja Nika Leben iz Društva eksotičnih živali ocenjuje, da je pri nas okoli deset tisoč lastnikov eksotičnih živali. Register sicer ne obstaja, zato točne številke ni, a je prepričana, da so ravno zato, ker ljubiteljev teh živali ni veliko, še bolj preslišani. "Ker je še vedno veliko ljudi, ki do teh živali čutijo odpor in gnus, je pač najlažje vse prepovedati," je prepričana, a dodaja, da je taka pot napačna. "Prav je, da se zakonodaja uredi, a ne tako na hitro in tako površno," še pravi. Lastniki eksotičnih živali bi bili na ta način po njenem mnenju diskriminirani v primerjavi z lastniki drugih domačih živali. Kritična je tudi do dela ministrstva, ki da zelo površno pripravlja seznam dovoljenih eksotičnih živali.

"Na seznamu dovoljenih vrst se je denimo znašla veverica čipmunk, ki je visoko invazivna vrsta in je v Evropi ne smemo prodajati. To je dokaz, da nimajo znanja za pripravo teh seznamov." Kot še pravi, bi vsekakor morali regulirati invazivne vrste, strupene živali in velike zveri, ne pa kar vse povprek prepovedati. "Strupenjače denimo živijo v terarijih in njih ni smiselno prepovedovati. Bi pa morali prodajo dovoliti le dovolj starim in zrelim ljudem, hkrati pa bi morali urediti seznam lastnikov, da v primeru intervencije reševalci vedo, da je v nekem stanovanju strupena žival." Treba je torej iti od vrste do vrste in postopoma uvajati pravila, ki so za tisto žival smiselna.

Kaj bo s prepovedanimi vrstami

Nad predlogom je zgrožen tudi eden od lastnikov teh živali Jože Rožmanec, ki blizu Horjula skrbi za okoli 200 živali, ki imajo za seboj žalostne zgodbe. "Skrbim za ostarele in poškodovane živali, ki so veliko časa preživele v cirkusih. Vsem želim omogočiti dostojno starost. Med drugim tako skrbim za volkove, medvede in tigre," je dejal, a zdaj se boji, da to ne bo več mogoče. "Predlog predvideva, da bi nekatere živali postale prepovedane, razen v živalskih vrtovih. Naših ostarelih živali sicer polni živalski vrtovi zagotovo ne bodo sprejeli. Ostala bi le usmrtitev, kar pa se mi zdi v letu 2021 povsem nesprejemljivo in to se ne sme zgoditi," je dejal. S številnimi pismi se je zato že obrnil na pristojne, a odgovorov za zdaj še ni dobil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta