Zapleti pri cepljenju: Težave priznali, a ukrepov ne bo. Kaj stališče Eme pomeni za Slovenijo?

Andreja Kutin Lednik
07.04.2021 19:30
Cepivo, tudi AstraZenecino, še vedno prepreči daleč več bolezni in smrti, kot je zapletov po cepljenju. Evropska agencija za zdravila (Ema) je odločila, da se cerebralne venske tromboze dodajo spisku možnih stranskih učinkov cepiva AstraZenece, ne bo pa evropska medicinska avtoriteta kakorkoli odsvetovala ali omejevala cepljenja s tem cepivom pri katerikoli skupini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj bi mlajše ženske kot drugi odmerek dobile cepivo drugega proizvajalca? Odgovora za zdaj ni. 
Epa

Podatkov, ki bi zaplete povezovali s katero od starostnih skupin ali spolom, namreč ni dovolj. Poleg tega agencija lahko odloča le na podlagi poročanih primerov, čemur gre pripisati tudi dejstvo, da je največ zapletov iz Nemčije, kjer imajo zelo dober sistem prepoznavanja in poročanja stranskih učinkov, pravi izvršna direktorica agencije Emer Cooke. "Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znamenj in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje. Tako se lahko medicinski sistem hitro odzove na dogajanje." Simptomi možganskih venskih tromboz, ki so jih pri agenciji v povezavi s cepljenjem v EU in Veliki Britaniji do 4. aprila zaznali 169, so slabost, glavoboli, hitra upehanost, motnje vida, bruhanje ...

 

Zapletov je pri zdravilih v široki uporabi veliko več

Razlog, zakaj prihaja do venskih strdkov in nižanja števila trombocitov po cepljenju, še ni znan, so potrdili strokovnjaki EMA, tudi ni dokazanih povezav s katerim od drugih stanj. Kar nekaj ugibanj je, ali so dejavnik tveganja kontracepcijske tablete, saj je estrogen, ki ga vsebujejo, znan kot dejavnik tveganja za tromboze. Je pa zanimiva primerjava stranskih učinkov s stranskimi učinki jemanja kontracepcijskih tablet, pravi Peter Arlett, vodja oddelka za podatkovne analize pri agenciji: "Pri 10.000 ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, bomo videli štiri primere takih strdkov." To razmerje je pri cepivu AstraZenece ena do dve proti sto tisoč.

Kljub temu da je Velika Britanija odsvetovala cepljenje žensk, mlajših od 30 let, s cepivom AstraZenece, Ema takega priporočila ne namerava izdati, saj države EU sedaj cepijo starejše prebivalce, prav tako pa so se predstavniki na današnji novinarski konferenci obregnili ob slabo poročanje stranskih učinkov cepljenja na Otoku. Pojavljanje zapletov pri mlajših ženskah bi namreč lahko pripisali tudi dejstvu, da se je doslej s tem cepivom cepilo mlajšo populacijo in v tej skupini je bilo 60 odstotkov žensk.

Ali naj države mlajšim ženskam dajejo druga cepiva? Sabine Straus, predsednica odbora za varnost pri agenciji: "Zelo podrobno smo ocenili vse podatke, ki jih imamo. Obstaja možnost redkega zapleta in vse te informacije bodo dodane k izdelku. A nacionalne avtoritete cepljenja lahko same odločijo, koga bodo cepile s katerim cepivom." Tudi na ugibanja o tem, ali naj mlajše ženske kot drugo dozo prejmejo cepivo katerega drugega proizvajalca, agencija ne bo odgovarjala, dokler ne bo več podatkov, doslej so se vsi zapleti zgodili po cepljenju s prvim odmerkom. Peter Arlett: "Veliko je sklepanj o tem in teoretično obstajajo ugibanja, da bi lahko to delovalo, a Ema še ni prejela dokumentacije o cepljenju s takimi kombinacijami, zato je ne moremo oceniti."

 

Tromboze tudi pri cepivu Johnson & Johnson

Je pa Ema AstraZeneci naložila veliko varnostnih študij, od laboratorijskih, pregledati morajo obstoječe podatke iz kliničnih študij, tako zaključenih kot aktualnih, ki so še v teku. Prav tako je Evropska komisija podpirala še dve veliki študiji dveh evropskih univerz.

Senca dvoma je ob tem padla tudi na ostala cepiva z enako tehnologijo, kot jo uporablja AstraZeneca - na cepivo Johnson & Johnson, ki ga je že odobrila, in rusko cepivo Sputnik, ki še čaka na odobritev agencije. "Pri cepivu podjetja Johnson & Johnson so bili v prvih preizkušanjih zabeleženi trije primeri, podobni zapletom po cepljenju s cepivom AstraZenece, gre za zelo zelo redek pojav, ki ga bomo podrobno spremljali," pravi Arlett.

Trenutno na odobritev za uporabo v Evropi čaka Sputnik, za katerega Ema trenutno preverja kakovost pridobivanja podatkov iz klinične prakse v Rusiji. Ema pa je začela še revizijo podatkov cepiv Curavac in Novavax.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta