Zaradi protestov policist opravil pogovor z Mojco Šetinc Pašek. RTV Slovenija: Nenajavljen obisk policije neustrezen

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.09.2020 10:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V torek je po naših informacijah policist opravil pogovor z novinarko javne radiotelevizije Mojco Šetinc Pašek. Razlog? Preiskava prijave neke ženske, češ da naj bi tudi Mojca Šetinc Pašek in Miša Molk organizirali protivladne proteste.

Policist naj bi se prvič na Kolodvorski neuspešno zglasil že tretjega septembra, ko so na katedri za novinarstvo ljubljanske fakultete za družbene vede predstavili več kot 200 strani dolg zbornik, v katerem 31 avtorjev, med njimi tudi Mojca Šetinc Pašek, v 26 prispevkih izraža zaskrbljenost zaradi poskusov političnega podrejanja medijev v Sloveniji.

Protest proti spremembam medijske zakonodaje
Andrej Petelinsek

Kot nam je povedala novinarka Mojca Šetinc Pašek, sta v torek pogovor s policistom opravila v nekaj minutah, novinarka je zatrdila, da ni organizatorka nobenih protestov, postopek pa da je bil korekten. Ob tem dodaja, da bo na tožilstvo vložila prijavo zaradi krive ovadbe.

"Neznana oseba meni, da sta dve naši novinarki nezakonito organizirali protivladne proteste in demonstracije proti vladi. Na osnovi te neutemeljene prijave je policija opravila informativni pogovor z novinarko Mojco Pašek Šetinc. Pogovora z Mišo Molk niso opravili," pojasnjujejo na RTV Slovenija. In nadaljujejo: "Ob tem želimo izpostaviti, da je nenajavljen obisk uniformiranih policistov na delovnem mestu domnevno osumljenih zaposlenih neobičajen. Policija ima na voljo druge, veliko manj vpadljive možnosti kontaktiranja oseb, kot je na primer predhodno vabilo. Tako je oseba vsaj vnaprej seznanjena z razlogi, zakaj želi policija z njo opraviti informativni razgovor, kar se v našem primeru ni zgodilo. Nenajavljen obisk policije pri preiskovanju suma storitve kaznivih dejanj, ki se ne nanašajo na delovanje javne RTV kot institucije, pa je po našem mnenju neustrezen. Poudarjamo, da je 'lovljenje' naših zaposlenih v prostorih RTV za razgovore, ki nimajo nobene zveze z delovanjem RTV, lahko hitro razumljeno kot pritisk. Tak pristop sovpada tudi z nedopustnimi pritiski na integriteto naših novinarjev in poskusi diskreditiranja njihove profesionalnosti. S tem pa se posredno izvaja tudi pritisk na javno RTV Slovenija."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta