Zaradi Tatjane Bobnar protikorupcijska komisija uvedla preiskavo zoper predsednika vlade, oglasil se je Janša

Va, STA
20.11.2023 09:59

Nadaljnji postopek bo pokazal, ali bodo očitki iz prijave na račun Roberta Goloba o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov potrjeni ali ovrženi, sporočajo iz KPK. Kaj pravijo v premierjevem kabinetu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Tatjana Bobnar.
Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper predsednika vlade Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Komisija je predhodni preizkus v zadevi uvedla na podlagi decembra 2022 prejete prijave. Pri skrbnem in temeljitem pregledu pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je KPK zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, so sporočili iz komisije.  

Senat KPK (v sestavi namestnikov predsednika Davida Lapornika in Simona Savskega) je o zadevi odločal na seji 3. novembra letos. Odločil je, da se uvede preiskava zoper predsednika vlade, ki je s tem postal obravnavana oseba. Premier je o uvedbi preiskave že prejel obvestilo, zato KPK zaradi izkazanega interesa o tem zdaj seznanja tudi javnost. S preiskavo se nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi,  imela bo tudi možnost pojasniti svoja ravnanja. 

Janša: To je odstavljanje Goloba 

Kar se dogaja, je odstavljanje premierja Roberta Goloba, prvak SDS Janez Janša komentira uvedbo preiskave. Po mnenju Janše je KPK že od samega začetka "instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade". Smo na pragu resne politične krize, je ocenil.

"Ne trdim, da je v tej preiskavi karkoli narobe oziroma da se preiskuje nekaj, kar ni vredno preiskovati, moti pa dejstvo, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave," je ob robu redne seje DZ povedal Janša.

Za SDS je to po njegovih besedah znak, da "bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo". Premier je namreč po svetu stranke Gibanje Svoboda konec minulega meseca dejal, da je v medijih že velikokrat bral o svojem odstopu, a da "tega filma Janez Janša ne bo videl".

Janša je še ocenil, da je Slovenija na pragu resne politične krize, situacija pa da spominja na čas vlade Boruta Pahorja leta 2011. "Tudi takrat je slovenska javnost spoznala, da ima Slovenija nesposobno vlado, začeli so primerjati aktualni mandat s prejšnjim, podpora vladi je padala in začeli so se postopki za zamenjavo takratnega predsednika vlada," je poudaril Janša in spomnil, da so nato sledile predčasne volitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta