Zavarovalnica Sava: Rekordni dobiček je dobra popotnica za negotove čase

Darja Kocbek Darja Kocbek
04.03.2022 16:35

Zavarovalna skupina Sava je v letu 2021, ki je bilo za bančno in zavarovalniško dejavnost nadpovprečno uspešno, dosegla rekordni dobiček - 76,2 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Jazbec, predsednik uprave Zavarovalne skupine Sava 
Robert Balen

Marko Jazbec, predsednik uprave Zavarovalne skupine Sava, je prepričan, da je ob sedanjih geostrateških napetostih s predstavitvijo poslovnih rezultatov za lansko leto ljudem lahko vlil kanček optimizma. Skupina je namreč v lanskem letu dosegla rekordni dobiček v višini 76,2 milijona evrov, kar je za 43,8 odstotka več od načrta. Ta rast je po Jazbečevih besedah zelo dobra popotnica za negotove čase.

Poslovnih prihodkov je Zavarovalna skupina Sava lani imela za 732,7 milijona evrov, kar pomeni 7,6-odstotno rast. K tej rasti je znatno prispevala življenjska zavarovalnica Vita, ki so jo po nakupu od NLB v poslovanje vključili konec maja 2020.

Zaradi konservativnega portfelja naložb je Zavarovalna skupina Sava relativno odporna proti dogajanjem na finančnih trgih. V državnih obveznicah ima naloženih 45 odstotkov naložb, v poslovnih obveznicah pa 37 odstotkov. Več kot 84 odstotkov naložb je s fiksnim, stalnim donosom. Jazbec je med največjimi tveganji za poslovanje v letošnjem letu navedel geostrateške napetosti, čeprav ima skupina Sava na teh trgih relativno nizko izpostavljenost. Negotovo je tudi, kaj se bo dogajalo na finančnih trgih. Zelo težko je med drugim napovedati, v kolikšni meri se bodo odzvali na sankcije.

Kosmatih premij je Zavarovalna skupina Sava v letu 2021 zbrala 729,9 milijona evrov, kar je za 7,4 odstotka več kot v letu 2020. Ta rast je predvsem posledica 40-odstotne rasti premij življenjskih zavarovanj v Sloveniji zaradi zavarovalnice Vita. Čistih odhodkov za škode je imela 408,8 milijona evrov, kar je za 4,2 odstotka manj kot v letu 2020. Donosnost lastniškega kapitala se je povečala s 13,3 na 15,8 odstotka, kar je rezultat, ki bi ga po Jazbečevih besedah težko našli pri zavarovalniških skupinah v Evropi.

Zavarovalna skupina Sava je sicer poleg Slovenije osredotočena na regijo. Zmanjšanje premij je v letu 2021 glede na leto 2020 zabeležila le na Hrvaškem, kjer čistijo portfelj. V Severni Makedoniji, Srbiji in Črni gori so zabeležili rast premij za 11 do 13 odstotkov, na Kosovu, kjer žanjejo sadove strateškega partnerstva z NLB, pa za 22,4 odstotka. V regiji iščejo tudi priložnosti za rast s prevzemi.

V letošnjem letu načrtujejo poslovne prihodke v višini 700 milijonov evrov. To je manj, kot so jih imeli lani, ko so zabeležili izjemno rast zaradi Vite. Nižji cilj kot lani so si zastavili tudi za donosnost lastniškega kapitala. Jazbec pravi, da je 11,5 odstotka še vedno ambiciozen načrt. Za 2 odstotka nižje poslovne prihodke kot lani načrtujejo na področju premoženjskih zavarovanj v Sloveniji, na področju pozavarovanja so predvideli 16-odstotno znižanje. Na preostalih odsekih načrtujejo rast. Največ, za 17 odstotkov, pri življenjskih zavarovanjih v tujini ter za 13 odstotkov pri pokojninskih zavarovanjih in upravljanju premoženja.

Prvi podatki o letošnjem poslovanju bodo sicer znani konec maja, ko bodo objavili poročilo o poslovanju v prvem četrtletju. Potem ko je bilo leto 2021 za bančno in zavarovalniško dejavnost nadpovprečno uspešno, Marko Jazbec ni prepričan, da bo to letos mogoče ponoviti. Ker se letos izteče veljavna strategija Zavarovalne skupine Sava, že pripravljajo novo za obdobje 2023-2027.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta