Zavod KOLEKTIV99 bi tožil dvanajst bank, ki so kreditojemalcem obračunavale ničelni euribor namesto negativnega

SKL
12.04.2022 16:52

Banke so še pozvali, da kreditojemalcem povrnejo prikrajšanje, ki so ga ti utrpeli zaradi ravnanja bank, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zavod KOLEKTIV 99 je v imenu slovenskih potrošnikov dvanajstim slovenskim bankam in hranilnicam posredoval poziv, da nemudoma prenehajo prakso, ko pri obračunavanju spremenljive kreditne obrestne mere, ki je vezana na euribor, ravnajo, kot da je ta enak 0,0 odstotka, čeprav je ta v resnici že od leta 2015 negativen. Banke so še pozvali, da kreditojemalcem povrnejo prikrajšanje, ki so ga ti utrpeli zaradi ravnanja bank, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

V Zavodu KOLEKTIV 99 pozivajo vse potrošnice in potrošnike, ki so odplačevali ali odplačujejo kredit po variabilni oziroma spremenljivi obrestni meri, ki je vezana na euribor, da se evidentirajo na spletni strani www.kolektiv99.si, kjer lahko tudi izračunajo, za koliko so bili zaradi previsokega obračunavanja obrestnih mer prikrajšani. Ker je euribor negativen od leta 2015, je evidentiranje relevantno za potrošnike, ki so plačali vsaj en obrok v letu 2015 ali kasneje.

Addiko Bank, Banka Intesa Sanpaolo, Sparkasse, BKS Bank, Deželna banka Slovenije, Delavska hranilnica, Gorenjska banka, NLB, Nova KBM, Sberbank, SKB in Unicredit so danes poleg poziva prejele tudi osnutke kolektivnih odškodninskih tožb, ki jih bo Zavod KOLEKTIV 99 zoper banke vložil po svojih pooblaščenih odvetniških družbah Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji ter Brulc, Gaberščik in partnerji, če se banke na prejete pozive ne bodo odzvale.

Spomnimo, da je višje sodišče nedavno potrdilo sodbo, s katero je banki Sparkasse naložilo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere euribor v višini 0 odstotkov oziroma da morajo upoštevati dejanske negativne vrednosti euriborja. "Spoštujemo odločitev višjega sodišča v Ljubljani in bomo od 1. aprila naprej delovali skladno z razsodbo, kot se glasi," pojasnjujejo v Sparkasse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta