Zdravstveni minister Gantar odločno za zaostrovanje ukrepov. Bi lahko odstopil, če ga vlada ne bo uslišala?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
09.11.2020 19:22

Za dobo predvidoma 14 dni bi zdravstveni minister Tomaž Gantar dodatno zaostril protikoronske ukrepe. Kakšne bi lahko bile politične posledice, če ga vlada ne bi uslišala? Sliši se tudi o umiku s položaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Gantar
Andrej Petelinšek

Zdravstveni minister Tomaž Gantar iz kvot DeSUS je pripravil in vladi danes že poslal predlog nabora novih ukrepov, o katerih bodo odločali predvidoma v prihodnjih dneh. Minister je prepričan, da še ni čas za sproščanje ukrepov, pač pa, ker okužbe padajo prepočasi, za strogo uveljavljanje ukrepov in tudi dodatno zaostrovanje. Že na sobotni seji vlade je Gantar podal oceno stanja in vladi predlagal dodatno zaostrovanje, zdaj pa skoval predlog ukrepov, ki bi jih uveljavili za krajše obdobje: kot smo izvedeli, predvidoma za en cikel, torej 14 dni. Novih ukrepov, ki bi iz tega sledili, Gantar danes še ni želel komentirati, je pa slišati, da naj bi si prizadeval za popolni lockdown po vzoru spomladanskega. Minister se je danes prav tako ognil generalnim ocenam trenutnega epidemiološkega stanja, saj da vikend ni relevanten pokazatelj, v katero smer gremo. Več pojasnil na temo predlaganih ukrepov naj bi podal jutri. 

Medtem pa je, kot kaže, nekoliko drugačnega mnenja vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in infektologinja na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Bojana Beović. Po njenih navedbah je epidemiološka slika še vedno nejasna, zato je treba počakati tako s sproščanjem ukrepov kot tudi z zaostrovanjem. "Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni," je povedala. Ocenila je sicer, da so nižje številke - v nedeljo so ob 2063 opravljenih testih potrdili 464 novih okužb - lahko le posledica vikenda.

Bi pa nepravočasno zaostrovanje ukrepov po našem poizvedovanju utegnilo v vladi Janeza Janše imeti tudi politične posledice. Zdravstveni minister naj bi po nekaterih informacijah skupaj z ukrepi na mizo polagal tudi svoj položaj. Po besedah sogovornikov blizu Gantarja bi namreč, če posluha vlade za dodatno zaostrovanje ne bi bilo, težko odgovarjal za posledice in poslabšanja, ki bi morebiti sledila. Mimogrede, opomniti velja, da je bil Gantar s strokovno skupino pri sprejemanju ukrepov že preslišan, julija je opozarjal, da mora biti Hrvaška na rumenem seznamu, predlagal je tudi zamik šole prav zaradi poletnih počitnic pri naših južnih sosedih.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin Gantarjevega predloga za popolno zaprtje države ni komentiral. Vlada bo naredila epidemiološko oceno in ocenila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove, je napovedal. Odločitev glede zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako vlada še ni sprejela, je za STA še pojasnil Kacin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta