Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen. Gantar opozarja: Stroka je nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom

A.L.
21.10.2020 16:37

Število postelj za bolnike s covidom-19 po besedah ministra Tomaža Gantarja povečujejo sproti oz. po potrebi. Trenutno je to 10 do 12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval, je zatrdil. Težava so tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, doslej so jih našteli več kot 1000, 150 samo v zadnjem mesecu v UKC Ljubljana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Zdravstveni minister Tomaž Gantar pravi, da v tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim porastom okužb kot v Sloveniji, razlike se pojavljajo le v dnevnem številu okužb. "Rast je povsod prisotna, tudi mi se iz dneva v dan soočamo z vedno večjim številom okuženih. Tisto, kar skrbi, je delež pozitivnh, ki je že okrog 25 odstotkov, kar ne kaže umirjanja epidemije. Dejstvo je, da smo pred kratkim sprejeli nekaj ukrepov za omejevanje okužb, ki pa v naslednjem tednu še ne morejo pokazati učinkov," pravi Gantar.

Minister pravi, da številke skrbijo, še vedno pa opažajo tudi nedosledno držanje navodil, ki so edina merodajna in hkrati edina, ki lahko privedejo do boljših rezultatov. Opozoril je na dogajanje v Kopru, kjer naj bi se ljudje družili brez mask in kršili ukrepe. "To je pot, ki nas vodi v večje število okuženih in večje težave v zdravstvenem sistemu."

Prava pot je sproti zagotavljati postelje za covid bolnike

O številu postelj v bolnišnicah Gantar pravi, da je trenutno zasedenih 333 bolnišničnih covid postelj, tu so vključeni tudi bolniki iz intenzivnih enot. V slovenskem zdravstvu je na razpolago 7522 postelj.  Dejal je, da lahko danes, ko virus poznamo bolje, reagiramo drugače, kot spomladi, ko se je zdravstvo ustavilo. Zdaj skušajo ohranjati tudi druga zdravljenja - od tod tudi razlika v številu postelj. "Prava pot je sproti zagotavljati postelje za covid bolnike, zdraviti pa tudi vse ostale bolnike." Več postelj bi tako še lahko zagotovili, ni pa po ministrovih beseda dobra ideja postelje pripravljati "na zalogo".

Gantar opozarja, da bi se vsak med nami moral vesti, kot da je okužen, to je edina pot. Dodaja, da nismo izkoristili priložnosti, ki jo je ponujala aplikacija Ostani zdrav. "Na drugi strani pa je bolezen covid-19 še vedno nepredvidljiva. Čeprav smatramo, da je rizična predvsem za starejše, so v bolnišnici tudi otroci, varen torej ni nihče."

Opozoril je tudi na težave z okužbami zdravstvenih delavcev, v celotnem obdobju jih je bilo okuženih več kot 1000, samo v zadnjem mesecu pa se je v UKC Ljubljana okužilo 150 zdravstvenih delavcev. Pri tem se ti v večini niso okužili od bolnikov, ki so hospitalizirani, pač pa so okužbe prinesli v zdravstveno ustanovo.

O novem zaprtju države oziroma "lockdownu" pa pravi, da so mnenja različna, je pa "stroka nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta