Združenje slovenskih žičničarjev: Za polne gondole v zaščitnih maskah

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
05.10.2020 02:00

Kako v smučarskih središčih zagotoviti varno in hkrati uspešno sezono? Združenje slovenskih žičničarjev je na NIJZ podalo predlog, kako naj bi potekala zimska sezona v času covida-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščitne maske bomo nosili tudi na smučanju.
Leandre Duggan

Združenje slovenskih žičničarjev je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovilo predlog, kako naj bi potekala smučarska sezona 2020/21 v času covida-19. Na NIJZ so se obrnili, ker želijo pravočasno dobiti navodila o postopkih in izvajanju vseh potrebnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom, kar bi pripomoglo k boljši pripravi smučarskih središč na prihajajočo zimsko sezono.

"Skupaj s kolegi iz tujine nenehno spremljamo razvoj dogodkov in na podlagi izmenjave dobrih praks pripravljamo zaščitne ukrepe, saj se zavedamo, da lahko le tako zaščitimo vsaj 1500 delovnih mest v naši dejavnosti, posredno v drugih dejavnostih pa še vsaj petkrat več," je poudarila Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev, sicer vršilka dolžnosti direktorja v javnem zavodu Sončni Kanin.

V nobeni državi EU niso omejili kapacitet

Na podlagi primerjave že sprejetih ukrepov iz tujine za varno delovanje smučišč in glede na izkušnje iz poletne sezone, ko so prepeljali skoraj 100 tisoč potnikov in pri tem niso zaznali nobenih težav, v Združenju slovenskih žičničarjev predlagajo naslednje ukrepe: spodbujanje online nakupa smučarskih vozovnic, brezstično plačevanje storitev, možnost nakupa zaščitne rute (maske) skupaj s smučarsko vozovnico, vzpostavitev enojnih čakalnih vrst z zadostno medsebojno razdaljo, zagotavljanje sistemov za dezinfekcijo rok ...

Manuela Božič Badalič: "Omejevanje števila potnikov na napravah bi pomenilo kolaps smučišč."
Tania Mendillo

V zaprtih vozilih, kot so gondole, krožne kabinske žičnice in nihalke, pa v združenju predlagajo obvezno uporabo zaščitnih mask in delovanje s 100-odstotno zmogljivostjo, medtem ko na odprtih sedežnicah maske naj ne bi bile obvezne. ​Kot je znano, je NIJZ v poletnem času omejil število potnikov v gondolah, toda Božič Badaličeva navaja, da v nobeni državi EU niso omejili kapacitet zasedenosti žičniških naprav. Preverili so napovedane ukrepe v Andori, Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Švici. "Omejevanje števila potnikov na napravah bi pomenilo kolaps smučišč, saj z žičniškimi napravami, ki jih imamo, in s potovalnimi časi teh naprav do smučišč (na primer na Kanin vozi gondola 30 minut), fizično nismo sposobni prepeljati smučarjev v normalnem času, ampak bi jih ob večjem številu verjetno vozili cel dan, kar pa za smučarje ni sprejemljivo, ker si po nakupu vozovnice želijo čim prej priti na smučišče in uživati v smučanju," je zapisala Manuela Božič Badalič.

Tujih gostov praktično ni

Predsednica združenja navaja, da se v Sloveniji prevoz potnikov na 90 odstotkih žičnic odvija zunaj na vlečnicah in sedežnicah in le deset odstotkov v zaprtih vzpenjačah. Pri tem čas prevoza slednjih traja v povprečju od dve do dvanajst minut, "v katerem je možnost okužbe ob upoštevanju navodil minimalna".

Izpostavlja tudi dobro izkušnjo iz maja letos, ko je sredi epidemije delovalo smučišče Kanin in niso zaznali nobene okužbe. V smučarskih središčih si želijo varno, a tudi uspešno sezono, poudarja: "Smučarskim središčem želimo omogočiti pogoje, ki bodo omogočali preživetje tudi te dejavnosti, ki je kot del turizma zagotovo utrpela veliko škodo, saj tujih gostov praktično ni, obisk pa je po naših informacijah že zdaj nižji za okrog 30 odstotkov." In dodaja: "Vsi smo odgovorni, da pomagamo omejiti okužbe, zaščititi najbolj ranljive skupine med nami in omogočiti nemoteno nadaljevanje naše dejavnosti v prihodnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta