Zelena obveznica za zelene projekte

Urban Červek Urban Červek
09.12.2018 16:39

SID banka je investitorjem prodala tako imenovano zeleno obveznico, zbrani denar pa bo namenila financiranju zelenih projektov v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denar bo namenjen zelenim investicijam.
Pixabay

Zaprtemu krogu vlagateljev so prodali za 75 milijonov evrov obveznic z ročnostjo petih let. "Zelena obveznica je namenjena zbiranju denarnih sredstev za nove ali obstoječe ekološko trajnostne projekte, kar pomeni, da podjetja lahko pridobijo financiranje za svoje zelene projekte pod ugodnimi pogoji," so sporočili iz SID banke. Glavni namen zelene obveznice je, da za investitorje, ki kupijo obveznice, obstaja zagotovilo, da bo denar namenjen izključno zelenim projektom.
Denar, ki so ga zbrali, bodo namenili za financiranje projektov s področja obnovljive energije, energetske učinkovitosti, preprečevanja onesnaženja in kontrole, trajnostnega upravljanja življenjskih naravnih virov, zagotavljanja vodne in teritorialne biodiverzifikacije, čistega transporta, trajnostnega upravljanja vodnih virov, prilagajanja klimatskim spremembam, eko učinkovitih produktov, tehnologij in procesov ter energetsko učinkovitim stavbam.
"Zelena obveznica bo prispevala k doseganju ciljev trajnostnega razvoja v Republiki Sloveniji. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem vlagateljem za izkazano zaupanje ter hkrati spodbudil slovenske izdajatelje in vlagatelje za nadaljnji razvoj trga zelenih obveznic," je ob tej priložnosti povedal Uroš Ačko, direktor zakladništva SID banke.
Trg zelenih obveznic se je začel na pobudo mednarodnih razvojnih institucij pred desetimi leti, nato se je izdajanje zelenih obveznic hitro razširilo na banke, podjetja in celo države po vsem svetu. Povpraševanje po finančnih virih, ki promovirajo zelene projekte in trajnostni razvoj, v svetu naglo narašča. V letu 2017 je bilo v svetu za 110 milijard dolarjev izdanih zelenih obveznic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta