Živino lahko hranijo, kaj pa, če ne zmorejo?

Vida Božičko
03.12.2020 06:15
Kaj karantenska odločba in obvezna izolacija zaradi pozitivnega rezultata na covid testu pomenita za kmeta? Lahko orje njivo, krmi in pomolze živino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krave morajo biti pomolzene in nahranjene tudi takrat, ko ima kmet koronavirus. 
Igor Napast

Kmetje vse glasneje opozarjajo, da je koronavirus v drugem valu prišel tudi na podeželje in da se jih vse več sooča z okužbami. Bolezen na kmetiji povsem spremeni dinamiko in organizacijo, saj delo po navadi opravljajo le družinski člani, drugih zaposlenih ni. "Še posebej je problematično, če korono dobi kakšna kmetija z živinorejo, saj živali pač morajo jesti vsak dan. Za nas ni pomembno, ali je kmetu s koronavirusom dovoljeno živino nakrmiti. To preprosto moramo storiti," je pojasnil predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

V času izolacije le krmili in molzli

Z novim koronavirusom se je oktobra okužilo vseh šest članov družine tudi na kmetiji Hergan v Stražgonjcih v Kidričevem, zato so bili deset dni izolirani. "K sreči z ženo nisva imela vročine, tako da sva vsako jutro in večer odšla v hlev, nahranila in pomolzla krave, preostali čas pa sva počivala," se spominja Frančišek Hergan, ki je sicer prejel odločbo, kjer piše, da v času izolacije doma ne sme zapuščati, a za kmečka opravila velja nekaj izjem.

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 opredeljuje, da si kmetje delo lahko organizirajo tako, da s člani istega gospodinjstva postorijo opravila, ki so znotraj kmetijskega gospodarstva potrebna. Ob tem ne smejo imeti stikov z ljudmi, ki ne živijo v njihovem gospodinjstvu. Pri Herganovih je koruza zato počakala, v tem času tudi niso prodajali in odkupovali živali. "Še dobro, da smo delo na njivi opravili že prej in zato nismo hodili okrog. V tem času pa tudi nismo kupovali v zadrugi, zato smo živalim preostanek vitaminov in krmil razdelili po dnevih. Ker so krave dobile manjše obroke, je bila mlečnost slabša in to se je poznalo še kak mesec," je povedal Hergan.

V primeru hujše bolezni mora takoj najti zamenjavo

Tudi v času desetdnevne izolacije so redno molzli in so morali odvažali mleko. "Doma imamo zbiralnico in mleko odvažamo na dva dni. Tam smo nastavili razkužilo, mleko pa so odpeljali brez naše navzočnosti. Kontrolorje smo obvestili, da naj v tem času ne pridejo, zato smo vzorčenje prestavili," je še dejal Hergan in nadaljeval, da tudi brez živinozdravnika v tem obdobju ni šlo. "Bilo je nujno. Telico sem privezal in se umaknil, veterinar je opravil delo in dogovorila sva se, da bova poračunala po koncu izolacije. Tako sva se odločila zaradi varnosti."

Težave, ki zaradi koronavirusa nastanejo na kmetiji, so predvsem organizacijske, najtežje pa je za tiste, ki zaradi bolezni ne bi mogli opraviti osnovnih opravil. "Poznam kmeta, ki je ob koroni dobil še pljučnico in je delo v hlevu namesto njega opravil svak. Sploh si ne znam predstavljati, kako bi to izpeljali pri nas. Če bi z ženo zbolela, kot je najina snaha, živali ne bi mogla nahraniti," je še povedal Hergan. "Kdo bi v takem primeru pomolzel in nahranil našo živino, ne vem. Sosedje so starejši in zato ogrožena skupina, sorodniki imajo svoj hlev, zato tudi ne bi utegnili, v združenju za medsosedsko pomoč pa ponujajo bolj strojne usluge kot pa pomoč pri delu." Kot je še dejal, gre za živa bitja in krave so navajene na določeno hrano in človeka. Vsaka nova oseba prinese tudi nov način dela. "Kadar greva z ženo na dopust, se sin pred tem nekaj dni uvaja. V primeru hude bolezni teh priprav ne bi bilo."

Na ministrstvu za kmetijstvu so s težavami kmetov seznanjeni, zato so tudi zanje uvedli pomoč. Kmet, ki je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je tako upravičen do delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile in obveznosti varstva otroka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta