Znane podrobnosti poravnave med HSE in GE: Izplačana bo dobra polovica vrednosti poravnave

Rozmari Petek
11.03.2021 08:42
GE priznava 261 milijonov evrov protipravnih koristi, od tega bo izplačal 138,7 milijonov evrov; 131 milijonov evrov je medtem že na računu TEŠ, ostalo bo odslužil z nadgradnjo in vzdrževanjem bloka 6.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Potem ko so včeraj v javnost že prišle informacije, da sta se Holding Slovenske elektrarne (HSE) in družba General Electric (GE) poravnali, so danes iz HSE sporočili podrobnosti te poravnave. Kot so zapisali, sta Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in HSE kot njena lastnica z GE, ki tu nastopa kot naslednica Alstoma, družbe, ki je gradila zloglasni blok 6 v Šoštanju, podpisali izvensodno poravnavo v vrednosti 261 milijonov evrov. Vendar HSE kot investitor in tisti, ki še danes plačuje gradnjo bloka 6 in obenem rešuje TEŠ, ki je še zmeraj v rdečih številkah, ne bo prejela celotnega zneska. Kot so pojasnili, jim bo GE izplačal 138,7 milijonov evrov; 131 milijonov evrov je bilo na račun Teš medtem že nakazano. V vrednosti 110 milijonov evrov bo GE TEŠ omogočal storitve dolgoročnega vzdrževanja in digitalizacije bloka 6. "Cilj je napredno vzdrževanje ključne tehnološke opreme bloka 6 in doseči tudi pozitivne učinke dviga razpoložljivosti in izkoristka bloka 6," so dodali na HSE. Še 12 milijonov evrov pa bo drugih prihrankov in povračil stroškov, ki bi bili sicer potrebni za obratovanje bloka 6, so nekoliko nejasno dodali.

"Ker gre za poravnavo glede civilnopravnega zahtevka HSE in TEŠ v arbitraži, bosta obe družbi v zameno za zgoraj navedene vrednostne sklope v arbitražnem postopku umaknili tožbo in se odpovedali nadaljnjim arbitražnim odškodninskim zahtevkom. Pogoj za umik tožbe in odpoved zahtevku je bil izpolnjen z nakazilom prvega obroka denarnih sredstev v višini 131 milijonov evrov na bančni račun TEŠ dne 10. marca 2021," so še pojasnili na HSE.

To pa ne pomeni, da lahko akterji, ki so pripomogli k temu, da se je Alstom z gradnjo bloka 6 lahko tako okoristil, da je sedaj celo priznal svoje grehe in vrnil pretežni del denarja, mirno spali. Izsledki, ki jih je v koruptivnem načinu gradnje bloka 6 našel celjski kriminalist, so bili osnova tako za omenjeno tožbo HSE proti GE, ki se je sedaj po treh letih končala s poravnavo, kot za kazensko ovadbo nekdanjega direktorja Teš Uroša Rotnika, njegovih sodelavcev, lobistov in drugih, ki naj bi pri tem pomagali. Le da se sojenje v tem primeru še niti ni začelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta