Znano je, koliko je stalo Janševo pismo državljanom o cepljenju

Va
27.01.2022 13:42

Skupni strošek je bil 358.885 evrov brez davka na dodano vrednost, so odgovor Ukoma objavile Novice Svet24 in izračunale, da je to natanko 333,8 minimalne plače v Sloveniji v letu 2021.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predbožično pismo predsednika vlade Janeza Janše državljanom s pozivom, naj se cepijo proti covidu-19, in z zahvalo tistim, ki so to že naredili, je stalo skupno 358.885 evrov brez davka na dodano vrednost, so objavile Novice Svet24 in izračunale, da je to natanko 333,8 minimalne plače v Sloveniji v letu 2021.

Ukom, urad vlade za komuniciranje, je Svetu24 odgovoril šele dober mesec od vprašanja o stroških tiska in kuvertiranja ter distribucije in potem ko so ga pri mediju naslovniku večkrat ponovili. Vmes so dobili le pojasnilo, da je storitve opravilo podjetje Pošta Slovenije, "s katerim ima Generalni sekretariat Vlade RS sklenjeno neposredno pogodbo, in sicer na podlagi krovne pogodbe, ki jo je z izbranim izvajalcem sklenilo ministrstvo za javno upravo po izvedenem postopku skupnega javnega naročila za izvajanje poštnih storitev 4. marca 2021".     

Večer

Pismo predsednika vlade je konec lanskega leta dvignilo veliko prahu. Razglašeno je bilo za predvolilno propagando. Pri Inštitutu 8. marec pa so se prvi vprašali, kje je imel Janšev kabinet pravno podlago za pošiljanje pošte znanim naslovnikom, ker so bile ovojnice opremljene z imeni in priimki ter naslovi.

Vprašanje, "na kakšen način in na kakšni pravni podlagi je predsednik vlade lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva in katere naloge iz svoje pristojnosti pri tem izpolnjuje kot predsednik vlade", so zato naslovili na urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik.

Iz Janševega kabineta so se takrat odzvali, da je predsednik vlade pismo poslal vsem polnoletnim državljanom brez kakršnekoli selekcije in brez vpogleda v evidence. Dodali so, da so bili razlogi za njegovo odločitev vsem dobronamernim popolnoma pojasnjeni v pismu. Urad informacijske pooblaščenke pa je uvedel inšpekcijski postopek in po informacijah Novic Svet24 še ni zaključen, ker dejansko stanje še ni popolnoma razjasnjeno. Ovira jih tudi epidemiološka situacija, zaradi katere je eden od zavezancev zaprosil za podaljšanje roka za inšpekcijski ogled, so pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta